Изложба Красотата на Япония (2) (1)

ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СЕ ДОКОСНАХА ДО КРАСОТАТА НА ЯПОНИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ТРИ МЕСЕЦА

Поредицата събития за Страната на изгряващото слънце се радва на десетки положителни отзиви

 

Хиляди българи се докоснаха до обичаите и красотата на Япония в последните три месеца чрез поредицата събития „Дни на японската култура“. 32-рото издание на серията тематични мероприятия се проведе през септември, октомври и ноември, като включените градове бяха София, Пловдив, Варна и Бургас.

Посетителите и зрителите се потопиха в магията на традиционни за японската култура изкуства като икебана, кири-е, темари, хайку и в още много вдъхновяващи събития като филмови прожекции, лекции и изложби, посветени на японската дзен философия, съвременната японска култура и корпоративно управление.

 

Отзвук

 

Отизивите от трите месеца на културни мероприятия са повече от положителни. „Хубавите неща всеки харесва. Винаги с удоволствие посещавах проявите по времето на седмиците на японската култура у нас, особено изложбите и спектаклите с танци и музика“, споделя софиянката Росица Танова. Друга доволна посетителка на събитията – Руми Димитрова – казва за Изложбата на детско хайку с рисунка: „Разгледах (и прочетох!) – изящно са се справили децата! Радваме се на красотата, която ни поднасяте!“ Подобна е обратната връзка и от русенката Милена Николова. „Интересна лекция за японските градини и с много богата информация“, пише тя след края на презентациите за философията на „Дзен” и японските градини. „Филмите бяха прекрасни!“ пък са думите на столичанката Роси Стефанова за поредицата „Панорама на японското кино“. “За мен и моето детенце, което учи японски беше изключително полезно и приятно! Чакаме с нетърпение следващите дни на Японската култура.”, казва Десислава Младенова след края на трите вълнуващи месеца.

 

„Безкрайно сме щастливи, че въпреки обстоятелствата 32-рите Дни на японската култура в България се проведоха и срещнаха толкова голям интерес и ентусиазъм“, споделя културното аташе на японското посолство Тае Хигаки.

 

Съдържание

 

Стартът на поредицата събития в София беше даден на 6 септември, когато под патронажа на Посолството на Япония у нас се проведе Седмият София Екиден Маратон. Както можеше да се очаква, и тази година програмата на „Дни на японската култура“ остана вярна на себе си и продължи с разнообразно съдържание, което пролича по време на изложбите в различни градове през септември, октомври и ноември.Сред тях бяха експозиции на кимона, икебана, фотографии, кири-е и темари, като първата от тях се състоя в Пловдив и беше със заглавие „Кимоното – елегантност, история и усещане за вечност!“  Последната пък все още може да бъде видяна в Държавния културен институт към Министерство на външните работи. „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития” е отворена за посетители до 31 декември.

Музиката и киното също не бяха подминати тази есен.  На 23 септември в Аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се проведе концерт на детския радио хор на Българското национално радио. В репертоара на хора бяха включени японски песни. Около тази дата, както и през октомври, стотици зрители имаха възможността да се запознаят с четири нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация. Специални прожекции имаше в София и Бургас в рамките на „Панорама на японското кино“.

Голям интерес имаше и на поредица от лекции, част от които можеха да бъдат гледани онлайн. На 26 септември проф. Йошихиро Сенда от Университета „Нара“ проведе лекция за японските замъци и крепости. Бързо бяха запълнени и местата за семинара за японския стил на управление, пътя към глобализацията и други ключови теми, воден от президента и главен изпълнителен директор на гиганта Shiseido Co. – Масахико Уотани.

В Центъра за източни езици и култури пък се проведе Ден на отворените врати в Катедра „Японистика“, като с това събитие беше отбелязан Европейският ден на езиците.

Едно от събитията с най-голям отчетен интерес беше поредицата от 4 демонстрации на официалния готвач в резиденцията на посланика – Нодзоми Фурутани. Фокусът беше върху основни аспекти на японската кухня, а мястото на провеждане –  Кулинарна Академия HRC.

Още една интересна лекция беше изнесена в рамките на 32-рите Дни на японската култура. Този път върху философията на дзен. Тя се проведе на 6 ноември от дзен-будисткия монах и дизайнер на японски градини Шунмьо Масуно. На 13 ноември пък се състоя втората част на лекцията, в която имаше и виртуална разходка в традиционна японска градина.

 

Новини за предстоящи събития и следващи издания на „Дни на японската култура в България“ могат да се намерят на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *