Военното крило на радикалната палестинска ислямистка групировка „Хамас“ обяви атака срещу израелски химически завод, който се намира близо до границата с Ивицата Газа, съобщава „Новости“.

„Бригадите ал Касам нанесоха удар с помощта на безпилатен самолет „Шехаб“ по химическия завод в Нир-Оз“, се твърди в изявлението на „Хамас“.

По-рано беше съобщено, че израелските военни са готови за наземно нахлуване в ексклава, но засега те удрят само от въздуха и с артилерия от израелска територия, като са поразили мрежа от тунели на „Хамас“ под Газа, които израелските военни определиха като „метро„.

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Подготовката за операцията продължава

Говорителят на израелските въоръжени сили Йонатан Конрикус отбеляза, че няма да предупреждават предварително за началото на наземна операция.

В понеделник вечерта ситуацията на границата между Израел и палестинския ексклав рязко ескалира. Седем израелци са убити и над 200 са ранени в резултат на почти непрекъснати ракетни атаки. Тел Авив атакува Газа, убивайки няколко екстремисти, включително високопоставени полеви командири на „Хамас“.

Според палестинското министерство на здравеопазването при израелски атаки са убити 115 души, над 600 са ранени, а в ексклава няма електричество.

Израел започна операция срещу Газа

Израел започна операция срещу Газа

Ескалация на напрежението

Международната общност призовава страните да проявяват сдържаност. В близко време може да се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в региона.

Ивицата Газа е една от частите на Палестина, чието териториално разделение се оспорва от участниците в дългогодишния арабско-израелски конфликт. През 1947 г. Общото събрание на ООН разработи план за разделяне на Палестина, който все още не е приет от арабска страна.

След шестдневната война от 1967 г. Израел превзе Западния бряг, включително Източен Йерусалим, и изгражда там селища. Палестина иска да създаде собствена държава на тези земи (включително Ивицата Газа, която от 2007 г. се управлява от „Хамас“) и настоява бъдещите граници между суверенни арабска и израелска държави да следват линиите, съществували преди конфликта.

Израел не е съгласен с това и вече обявил Йерусалим за „вечна и неделима столица“. Процесът на мирно уреждане е преустановен.

САЩ евакуират военните си от Израел

САЩ евакуират военните си от Израел

Ескалация на напрежението в Близкия изток