Франция се сблъска с втори ден транспортен хаос , затворени училища и болници с недостатъчен персонал в петък, тъй като профсъюзите заявиха, че няма да се откажат да стачкуват срещу пенсионните реформи на Еманюел Макрон, докато президентът не отстъпи, съобщава „Ройтерс“.

Голяма част от Франция спря в четвъртък, към транспортните работници се присъединиха учители, лекари, полиция, пожарникари и държавни служители, докато дим и сълзотворен газ се виждаха по улиците на Париж, тъй като някои протести прераснаха в насилие, което доведе до десетки арести.

Според официалните данни на френската полиция, 800 000 души са протестирали в цялата страна, включително 65 000 в Париж. Лидерите на профсъюзите и протестиращите съобщават за 1,5 милиона души.

Днес са анулирани влакове в час пик в Париж и 10 от 16 линии на метрото са затворени, докато други работят с ограничени услуги. Сериозни задръствани има по основните пътни артерии на френската столица.

Железопътните работници продължиха стачката си до петък, докато профсъюзите на парижкия автобусен и метро оператор RATP заявиха, че ще засега ще стачкуват до понеделник.

90 задържани при протестите във Франция

90 задържани при протестите във Франция

Французите въстанаха срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон

Ще протестираме поне седмица, а в края на тази седмица правителството ще отстъпи„, коментира 50-годишният служител на парижкия транспорт Патрик Дос Сантос.

Стачката срещу 41-годишният Макрон, който е и бивш инвестиционен банкер, стана президент през 2017 г. с обещание да отвори високо регулираната икономика на Франция, срещу мощни профсъюзи, които твърдят, че той иска да елиминира защитата на работниците и служителите.

В четвъртък, десетки хиляди протестиращи на улиците в Париж доведоха до затварянето на Айфеловата кула и части от Лувъра.

Лидерите на синдикатите са стимулирани от броя на здравните служители, железопътните работници и учителите, които участваха стачката и множеството, което се появи за антиправителствен марш в Париж и други френски градове.

Според Макрон пенсионната система е несправедлива и твърде скъпа и че французите ще трябва да работят по-дълго, въпреки че изглежда му е трудно просто да повиши пенсионната възраст над 62 години.

Официалната пенсионна възраст е повишена през последното десетилетие от 60 на 62 години, но остава една от най-ниските сред групата на богатите нации в ОИСР – например във Великобритания възрастта е 66 и предстои да се повиши до поне 67 години.

Синдикатите се опасяват, че новата система означава, че някои ще трябва да работят по-дълго за по-ниска пенсия.

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

В Париж са разположени 6 000 полицаи, правителството очаква вандализъм