Отоплителният сезон в Украйна е под заплаха от сериозен срив, заради блокиране на сметки от компанията „Нафтогаз”. Това предупреди кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от ТАСС.

Той заявява, че за подготовка на отоплителния сезон се влагат сериозни суми, но към момента сметките на 104 енергийни компании от цялата страна са блокирани.

Има сериозен риск да не бъдем готови за отоплителния сезон„, заявява Кличко, като посочва, че местните власти вече са се обърнали към правителството с молба да се намеси и регулира ситуацията.
Блокирането на сметки се дължи на спорове между „Нафтогаз“ и енергийни компании. Кметът на Киев настоява за постигане на диалог с преговори между страните.

Паралелно с думите на Виталий Кличко изданието „Вести” съобщава, че местните власти в Киевска област са получили предупреждение от централната власт за възможни проблеми с доставките на електрическа енергия заради недостиг.

Предупреждението е било дадено устно и няма план за поетапно въвеждане на режим на тока. От всеки район е поискано да се състави списък с обектите, чието изключване на електрическата мрежа е рисково. На този етап дефицитът на електроенергия се обяснява с увеличеното потребление. Властите не веднъж отправи молба към гражданите да пестят енергия и да не включват всички електроуреди едновременно.

Вчера вечерта украинци излязоха на протест срещу шоковото поскъпване на цените на природния газ и комуналните услуги. Хиляди се събраха в столицата Киев и блокираха движението в центъра. т 1 юли цените на парното и топлата вода в Киев скочиха почти двойно.