Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че срещата Байдън-Путин в Женева е била успешна за Москва, но не и за Вашингтон, обясни той пред Fox News.

„Мисля, че като цяло нямаме нищо. Дадохме високата трибуна на Русия. И нямаме нищо. Мисля, че беше добър ден за Русия, не разбирам ние какво получихме„, добави той.

Говорейки за Владимир Путин той обясни, „че наистина се разбира добре с него“ и че  „никой не е проявил по-строго отношение към Русия“ от Тръмп.

Бившият президент отбеляза, че администрацията му е наложила „толкова много санкции“ срещу Русия, „харесва ми идеята да ги анулирам. Щях се радвам да ги анулирам веднага щом се вземат в ръце„.

Говорейки за отношенията между САЩ и Русия, Тръмп отбеляза, че „те могат да бъдат невероятни„. „Те биха могли да бъдат наистина взаимозгодни за двете страни“.

Тръмп вярва че Русия се интересува от икономическо взаимодействие със САЩ. „Имаме нужда от това, което имат. Много ценни области по отношение на добива на ресурси, още много повече. Много добри неща могат да се случат … ценна земя по отношение на правата на полезни изкопаеми„.

Отказахме се от нещо, което е невероятно ценно. Аз спрях тръбопровода „Северен поток“ 2 … върнаха им го и нищо не получихме.“

Тръмп, който наложи санкциите, когато подписа годишния законопроект за отбраната в края на 2019 г., се нахвърли на Германия и другите европейски съюзници на Америка, че купуват от Русия за своите енергийни нужди.

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

Байдън и Путин няма да разменят визити…

„Отидох в Германия и казах: Слушайте, ние ви защитаваме с НАТО на много ниска цена … имаме 52 000 войници там, което е като голям, голям град, честно казано. Те правят богатство от нас и след това отиват и плащат на Русия милиарди и милиарди долари за енергия“.

„Затова казах на Ангела Меркел – нека се разберем направо, ние защитаваме вас и хората, от които ви защитаваме, тази страна, вие им плащате милиарди долари.“

Бившият президент обясни, че европейските държави „ни прецакват в търговията. Това е единствената дума, която наистина е достатъчно описателна, защото в много отношения те са по-лоши от Китай или са толкова лоши, колкото Китай в търговията.“

„Колко „Шевролета“ се продават в Берлин? Не много. Колко „Шевролета“ се продават в Париж? Не много, може би нито един. И все пак, ние продаваме техните продукти – техните вина и техните автомобили и техните „Мерцедеси“ и техните BMW и всичко останало – ние ги продаваме в цялата ни страна.“

Тръмп заяви, че Китай трябва да плати на САЩ 10 трилиона щатски долара като компенсация за щетите, причинени от пандемията, докато за останалия свят тази сума ще бъде дори значително по-висока.

Водещият на Fox News помоли бившия президент да коментира изявлението си от 6 юни, че „всички страни трябва да се обединят и да поискат от Китай поне 10 трилиона долара„, за да се компенсират загубите от пандемията.

„Тази цифра е много по-висока, но това е всичко, което те могат да платят. И ние говорим само за плащания към нас, за останалата част на света тази цифра е дори по-висока. Цели държави бяха унищожени заради това, което направиха„, обясни Тръмп.

В същото време той се оплака, че неговата администрация е критикувана, че предполагала, че пандемията може да е започне в резултат на изпускане на инфекция от Института по вирусология в Ухан. Според него тази критика се оказва „абсолютно безпочвена“.

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

САЩ заключиха: COVID-19 може да е изтекъл от лабораторията в Ухан

Хипотезата била правдоподобна и заслужава допълнително разследване