6996a9ab9940fb69dac652ece02ee7d0

Тероризмът удари Испания

Снимка: АФП

 

Тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа в четвъртък, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица „Ла Рамбла“ в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата.
Само часове след нападението в Барселона, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение.
Съобщава се, че група хора се е опитвала да вреже микробус на пешеходна зона в града, но са се преобърнали и те са били застреляни от полицията. По непотвърдена информация част от тях са носили жилетки с експлозиви. Пети от терористите загива по-късно от раните си. Местните медии посочват, че по време на нападението са ранени седем души, от които двама сериозно. По време на операцията е ранен и полицай.

Регионалното правителство в Каталония, където се намират и Барселона и Камбрилс потвърди инцидента, определен по-рано от полицията като „потенциален терористичен акт“. Смята се, че застреляните терористи в град Камбрилс, нападението с микробус в Барселона и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, са свързани.

ТАСС: Външният министър на Франция изрази солидарност с Испания
Френският министър на външните работи и на въпросите, свързани с ЕС Жан-Ив льо Дриан изказа солидарност спрямо жертвите от терористичното нападение в Барселона, както и към народа и правителството на Франция, предаде ТАСС.
В свое официално заявление Льо Дриан „изрази своята солидарност с испанския народ и съболезнования във връзка с жертвите от терористичния акт“.

The Guardian: Четирима австралийски граждани са ранени при нападението в Барселона
Австралийският външен министър Джули Бишъп потвърди, че четирима граждани на страната са пострадали по време на терористичното нападение в Барселона, предаде The Guardian.
Двама мъже, включително един, ударен от микробуса, са получили грижи в болницата и са били освободени след това. „Трети е получил консулска помощ. Не знаем нищо за четвъртия“, добави тя.
Няма данни за пострадали австралийци по време на второто нападение в Камбрилс или по време на по-ранната експлозия в Алканар.

The Guardian: Сред пострадалите в Барселона има граждани на 24 различни държави
Каталонските регионални власти съобщават, че граждани на 24 държави фигурират сред пострадалите от нападението в Барселона от четвъртък, предаде The Guardian.
По-рано се съобщаваше, че загиналите 13 души и ранените около 100 са от 18 нации.

ВВС: Според непотвърдена информация ЦРУ е „предупредило за нападението на „Лас Рамблас“
Според испанския вестник „Ел Периодико“ властите на Каталонската автономия са били предупредени още преди два месеца от ЦРУ, че Барселона и особено централния ѝ булевард „Лас Рамблас“ са цел на терористични нападения, предаде ВВС.
Според ЦРУ градът е бил ясна цел след атаките в други големи градове като Париж, Лондон и Берлин.
Междувременно в края на юли профилът в социалната мрежа „Туитър“ , свързан с „Ислямска държава“ , който съобщи, че стои зад нападението в Барселона, по-рано е написал, че нападенията в Барселона предстоят.

The Daily Telegraph: И петимата ликвидирани в Камбрилс терористи са носили пояси с експлозиви
Испанската полиция съобщава, че и петимата нападатели в разположения на около 120 км. от Барселона град Камбрилс са носели пояси с експлозиви. Експлозивите са били обезвредени от сапьори, предаде The Daily Telegraph.
„Предполагаемите терористи са били на автомобил „Ауди“ А3“, заяви говорител на местното правителство на Каталония. Свидетели на случилото се разказват за голям брой изстрели, произведени по време на ликвидирането на терористите.

The Guardian: Случилото се в Камбрилс официално е обявено за терористично нападение
Каталонските власти потвърждават, че случилото се в град Камбрилс е терористично нападение, както това, случило се часове по-рано в разположената на 120 км. североизточно Барселона, предаде The Guardian.
„Предполагаемите терористи са карали „Ауди А3“ и са блъснали няколко хора, преди да връхлетят върху полицейски патрул. Последва престрелка“, съобщи представител на Каталонските власти. „Седем души, включително един полицейски служител, са ранени. Нараняванията му не са животозастрашаващи, но друг човек е тежко ранен“, добави той.
По-рано полицията съобщи, че нападателите са носили нещо, приличащо на елеци с експлозиви. Работи се по хипотеза, че ликвидираните в Камбрилс терористи може би са свързано с нападението в Барселона.

ТАСС: Аржентина е потресена от нападението в Барселона
Правителството на Аржентина изрази съболезнование към народа и правителството на Испания след терористичния акт в Барселона, предаде ТАСС.
„Правителството на Аржентина е дълбоко потресено от кървавото нападение, извършено днес в Барселона“, пише в официално заявление на аржентинското МВнР. От там посочиха, че „категорично се осъжда тероризма във всичките негови прояви“.

ВВС: Световният търговски център в Ню Йорк грейна с цветовете на знамената на Каталония и Испания
Световният търговски център в Ню Йорк грейна, обагрен с цветовете на знамената на Каталония и на Испания, предаде ВВС.
Илюминацията бе направена в знак на почит и солидарност към загиналите по време на терористичния акт в Барселона.

РИА Новости: Българските министър-председател и външен министър решително осъдиха терористичния акт в Барселона
Министър-председателят на България Бойко Борисов и външният министър на страната Екатерина Захариева решително осъдиха случилият се в четвъртък терористичен акт в Барселона, а също така изразиха дълбоки съболезнования на властите и народа на Испания във връзка с трагедията, предаде РИА Новости.
„България решително осъжда терористичното нападение в Барселона. Нашите мисли са с жертвите и с техните семейства“, пише в съобщението на Борисов, публикувано на профила му в социалната мрежа „Туитър“.
Захариева изпрати телеграма със съболезнования на своя испански колега Алфонсо Дастису, в което отбеляза, че „България е потресена от проявата на подобна жестокост и агресия“. „Надяваме се, че виновниците за това нападение ще понесат отговорност“, добави тя. „В този тежък момент, който потресе целия свят, бих искала да изразя най-искрена приятелска и човешка съпричастност към мъката на пострадалите семейства, както и подкрепа към целия испански народ“, пише в текста на телеграмата, публикуван в интернет-страницата на МВнР на България.

ТАСС: Себастиан Курц осъди остро терористичното нападение в Барселона
Външният министър на Австрия Себастиан Курц остро осъди терористичния акт в Барселона срещу невинните хора, предаде ТАСС.
„Терористичното нападение на оживената и популярна улица в Барселона е нападение срещу всички нас и срещу начина ни на живот. Целенасоченото нападение срещу мирните жители за пореден път доказва, че виновниците напълно пренебрегват човешкия живот“, заяви Курц. „Осъждам по най-строг начин този жесток терористичен акт срещу невинните хора. Моите мисли са с пострадалите. Тероризмът няма да премине“, добави той.

The Guardian: Петият заподозрян, прострелян от полицията в Камбрилс е загинал
Каталонската полиция съобщава, че заподозреният в град Камбрилс, който по-рано бе ранен при престрелка със силите на реда, е починал от раните си, предаде The Guardian.
По-рано се съобщаваше за четирима убити и един ранен терорист. Полицията сочи също така, че ще извърши „няколко контролирани експлозии“ в града и призова гражданите му да не се тревожат.

Антонио Таяни: ЕС е единен в борбата срещу тероризма
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща на Испания пълната подкрепа на ЕС след смъртоносните нападения в Каталония, предаде ТАСС.
„Искрено съм солидарен с всички, които са засегнати от нападението“, заяви Таяни. „Изразявам пълна подкрепа с властите на Испания . ЕС е единен в борбата срещу тероризма и в защитата на мира“, добави той.

ВВС: Нападенията в Барселона и Камбрилс и взривът в Алканар са свързани според каталонската полиция
Каталонската полиция смята, че застреляните терористи в град Камбрилс, нападението с микробус в Барселона и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, са свързани, предаде ВВС.
„Работим по хипотезата, че убитите в Камбрилс терористи са свързани със събитията, регистрирани в Барселона и Алканар“, сочи местната полиция в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
В къщата в Алканар бяха открити газови бутилки. По-рано полицейският офицер Жозеп Луис Траперо заяви, хората в къщата „са подготвяли взривно устройство“.

AFP: Седем души са ранени при нападението с превозно средство в Камбрилс
Властите на Каталонската автономия съобщиха, че шестима цивилни и един полицейски служител са ранени, след като автомобил се врязва в тълпа хора в испанския крайморски курорт Камбрилс. Това се случва броени часове след подобното, но по-смъртоносно, нападение в Барселона, предаде AFP.
Полицията е застреляла четирима от нападателите и е ранила пети, сочейки, че в момента „работи по хипотезата, че терористите, убити в Камбрилс може би са свързани със случилото се в Барселона“.

ВВС: По време на операцията в Камбрилс е ранен полицейски служител
Според испанските медии испанската полиция сочи, че един неин служител е ранен по време на операцията в Камбрилс, разположен на около 120 км. от Барселона, предаде ВВС.
Полицията съобщава, че все още не е претърсила микробуса на нападателите поради страхове, че нападателите са носили жилетки с експлозиви, които може да се взривят.

РИА Новости: Съветът за сигурност на ООН осъди „варварският и страхлив“ терористичен акт в Барселона
Съветът за сигурност на ООН по най-решителен начин осъди „варварския и страхлив“ терористичен акт в Барселона, предаде РИА Новости.
„Членовете на Съвета за сигурност на ООН изразява своето дълбоко съчувствие и съболезнования за семействата на жертвите и правителството на Испания. Те също така желаят скорошното оздравяване на всички пострадали“, пише в официално комюнике на Съвета.
По-рано терористичният акт бе осъден и от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, който посочи солидарността на Световната организация с властите на страната в борбата срещу тероризма.

BBC: Каталунската полиция съобщава, че положението в Камбрилс е „под контрол“
Полицията на испанската автономна област Каталония съобщава, че продължава операцията в Камбрилс, но и че ситуацията в момента там е под контрол. Местните жители са молени да внимават, предаде BBC.
„Полицейската операция в Камбрилс продължава, но ситуацията в момента е под контрол. Продължаваме да изискваме предпазливост“, сочи местната полиция в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.

The Guardian: Обезвредените в Камбрилс терористи „са се опитвали да осъществят подобни нападения като тези в Барселона“
Според местни, испански медии заподозрените терористи, обезвредени в каталонския град Камбрилс, са се опитвали да извършат нападение, подобно на извършеното в Барселона, врязвайки микробус в тълпа пешеходци, предаде The Guardian.
Местните медии посочват, че по време на нападението са ранени седем души, от които двама сериозно.

„Коммерсант“: Ислямска държава“ атакува Барселона
Към списъка извършени в Европа през последните месеци, терористични атаки с използване на превозни средства в четвъртък бе добавена нова: на пешеходна улица „Лас Рамблас“ в центъра на Барселона в пешеходци се вряза микробус. Според правителството на Каталонската автономия са убити 13 души, а повече от 80 са били хоспитализирани. Отговорност за атаката пое „Ислямска държава.“ Испанските медии съобщават, че американските разузнавателни агенции още преди два месеца са предупреждавали възможна терористична атака. Въпреки това, на практика, предпазването от такива атаки е почти невъзможно. Представителите на руската туристическа индустрия очакват, че в краткосрочен план, „резервирането на екскурзии, е вероятно да се забави“, но засега масово анулиране на екскурзии няма, пише руският „Коммерсант“
Атаката е извършена на „Барселонския Арбат“ – пешеходна улица „Лас Рамблас“, която се посещава от всички туристи, идващи в града. В 17 часа местно време бял микробус се врязва в минувачите, при което загиват 13 души, а повече от 80 са хоспитализирани.
На въпроса „Коммерсант“ за последиците от терористична атака испанският политически експерт Антонио Наранхо посочи, че министър-председателят Мариано Рахой, е заявил, че „терористите никога няма да победят единния народ“. Според политолога това е особено символичен израз, дължащ се на факта, че пряко засегната е Каталония – район, който се опитва да се отдели от останалата част на Испания.
„Мариано Рахой ще се опита да използва инцидента. Рахой, според мен, ще се опита да покаже, че това е национален въпрос. Събитието играе в ръцете на централната власт,“ е мнението на руския политолог Александър Чичин.
Атака се случва в разгара на туристическия сезон и е ясно насочена към посетителите на каталунската столица – на улица „Лас Рамблас“ те обикновено са много повече от местните жители. Според изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе, сега в Барселона туристите са не по-малко от 100 хиляди души. Тя отбеляза, че „не очакваме масово анулиране на екскурзии“. „Руските туристи традиционно смятат, че мълния не удря два пъти на едно и също място“, посочи експертът.

AFP: Полицията съобщава за четирима мъртви терористи, ликвидирани южно от Барселона
Испанската полиция съобщава, че е застреляла „четирима предполагаеми терористи“ и е ранила пети в малките часове на нощта в град Камбрилс, разположен на 120 км. от Барселона, където микробус се вряза в пешеходци, убивайки 13 души, предаде AFP.
Регионалното правителство в Каталония, където се намират и Барселона и Камбрилс потвърди инцидента, определен по-рано от полицията като „потенциален терористичен акт“.

ВВС: По време на операцията в Камбрилс „са ликвидирани терористи“
Испанските медии съобщават, че четирима терористи са били застреляни от полицията по време на операцията в каталонския град Камбрилс, предаде ВВС.
Съобщава се, че група хора се е опитвала да вреже микробус на пешеходна зона в града, но са се преобърнали и са били застреляни от полицията. По непотвърдена информация част от тях са носили жилетки с експлозиви.

Взгляд: Руски туристи станаха свидетели на терористичния акт в Барселона
В момента на терористичното нападение на пешеходната улица „Лас Рамблас“ в центъра на Барселона, там са се намирали руски туристи, които разказват за случилото се, пише Взгляд.
Руснак, представил се като Александър, съобщи, че в момента на атаката на площад „Каталония“, от който започна улица „Лас Рамблас“, са се намирали руски туристи – част от организирани туристически групи.
„След разходката се намирах на ъгъла на улицата. И изведнъж видях бягаща към нас тълпа. Ние също побягнахме. Докато бягахме, слушах как на испански крещят нещо, звучащо на руската дума „теракт“, заяви свидетелят. „След това бързо пристигна нашият автобус, ние скочихме в него и си тръгнахме от центъра“, добави той и посочи, че докато превозното средство е напускало площада, се е чувал „пукот“.
Двама от туристите в групата са останали в кафене на улицата. Те не са били пуснати от него по съображения за сигурността и автобусът тръгва без тях.

AFP: Испанската полиция предупреждава за „възможна терористична атака“ южно от Барселона
Испанската полиция съобщи, че нейни части са разположени в разположения южно от Барселона град Камбрилс, за да предотвратят „възможна терористична атака“, само часове след като микробус се вряза в пешеходци в каталонската столица, предаде AFP.
Полицията в Каталония посочи, че в момента се провежда операция в Камбрилс, разположен на около 120 км. южно от Барселона и препоръча на хората да останат на сигурно място в домовете си.

Российская газета: В центъра на каталонската столица микробус-камикадзе се вряза в пешеходци
В Барселона бе извършен терористичен акт. Микробус се вряза в минувачи на улица „Лас Рамблас“ – една от най-оживените пешеходни улици в града. Загинаха 13 души, десетки са ранени. Болниците на града призоваха хората да даряват кръв, пише Российская газета.
Първоначално полицията смята, че шофьорът на микробуса е наркотърговец, който се е опитвал да се скрие от преследване и е блъснал хората случайно, но по-късно инцидентът е преквалифициран като терористичен акт. Полицията отцепва мястото и съседните улици. Близките станции на метрото за затворени. Полицията започна да евакуира намиращите се в околността хора: много магазини, барове, ресторанти и хотели затвориха врати, за да обезопасят намиращите се вътре посетители и избягали минувачи.
В едни от баровете това предизвиква бой между тези, които искат вратите да се отворят и вътре да се пуснат боящите се хора на улицата и противници на това решение. Очевидци сочат за „няколко случая на паника, провокирани от въоръжения вид на силите на реда“.

ВВС: В каталонския град Камбрилс се провежда полицейска операция
Властите на Каталонската автономия призоваха населението на град Камбрилс в областта да стоят по домовете си, защото в момента там се провежда полицейска операция, предаде ВВС.
„Ако в момента сте в Камбрилс, избягвайте да излизате. Стойте си у дома, стойте на безопасно място. В момента тече полицейска операция“, пише в официално съобщение на властите на автономията.
Камбрилс е крайбрежен град югозападно от Барселона.

AFP: Сред пострадалите при нападението в Барселона има граждани на 18 държави
Испанската агенция за гражданска защита съобщи, че жертвите при нападението в Барселона, при което загинаха 13 души, а други 100 бяха ранени, са представители на най-малко 18 различни държави, предаде AFP.
Говорител на агенцията заяви, че сред жертвите на нападението има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Куба, Македония, Гърция, Китай, Италия и Алжир. Той не уточни дали сочи националностите на ранените или на загиналите.

The Guardian: Във взривената сграда в Алканар се е сглобявала бомба
Полицай Жозеп Луис Траперо от Каталония заяви, че единият от арестуваните във връзка с нападението в Барселона е мъж, роден в испанската африканска територия Мелила, докато другият – Дрис Окабир е мароканец, предаде The Guardian .
„Испанският заподозрян е арестуван в Алканар, докато Окабир е задържан в град Рипол в северната част на Каталония. Двамата нямат криминално досие“, посочи Траперо. Той потвърди, че полицията подозира, че експлозията от сряда в къща в град Алканар е свързана с нападението с микробуса.
Той посочи, че в сградата се е сглобявала бомба. „Изглежда, че е имало натрупване на газ, който е предизвикал взрива“, заяви той без да се впуска в детайли.

РИА Новости: В Испания е обявен траур във връзка с терористичния акт в Барселона
Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви тридневен траур в цялата страна във връзка с терористичния акт в Барселона. Всички знамена на държавните учреждения ще бъдат спуснати наполовина, предаде РИА Новости.
„Жертвите и близките им – това е най-важното за нас в момента. Искам да изразя солидарността на Испания“, заяви Рахой. Той напомни, че Испания знае що е тероризмът. „Ни ние също така знаем, че тероризмът може да бъде победен, той може да се победи с помощта на единство, полицейски операции, превантивни мерки, с помощта на международна поддръжка и с твърдо намерение да се защитават ценностите на нашата цивилизация“, добави той.
„Виновниците трябва да понесат наказание за това варварство“, посочи испанският министър-председател и благодари на всички световни лидери, обърнали се към него с думи на съболезнование.

Мариано Рахой: Атаката в Барселона е в резултат на джихадистки тероризъм
Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че нападението от четвъртък е в резултат на джихадистки тероризъм, предаде The Independent.
„Днес борбата срещу тероризма е главна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е глобална заплаха и отговорът трябва да е глобален“, заяви Рахой по време на пресконференция в Барселона.
Той добави, че ще призове всички политически партии в Испания да потвърдят единодушието си относно борбата срещу тероризма.

The Guardian: Барак Обама и Хилари Клинтън осъдиха нападението в Барселона
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и бившият държавен секретар Хилари Клинтън осъдиха нападението с автобус в Барселона, пише The Guardian.
„Мишел (съпругата на Обама – бел. прев.) и аз мислим за жертвите и техните семейства в Барселона. Американците винаги стоят с испанските си приятели“, написа Обама на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Барселона, имате нашата твърдост и подкрепа в лицето на тази страхлива атака. Ние стоим заедно срещу тероризма, където и да удари“, посочи Клинтън.

BBC: Загражденията на улицата в Барселона, където бе извършено нападението, са вдигнати
Спешните служби са вдигнали загражденията на улица „Лас Рамблас“, където бе извършено нападението с микробус, при което загинаха 13 души, предаде BBC.
„Отцепването и ограничаването на достъпа до центъра на Барселона и улица „Лас Рамблас“ приключи. Следвайте информацията на полицията“, сочи полицията на Барселона на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.

The Daily Mirror: Доналд Тръмп предложи мюсюлманските терористи да бъдат екзекутирани с куршуми, натопени в свинска кръв
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи като реакция спрямо терористичното нападение в Барселона, борбата срещу ислямския тероризъм да се води с куршуми, потопени със свинска кръв. Той се позова на циркулираща в интернет фалшива история за американски генерал, извършил това, пише The Daily Mirror.
„Научете какво е направил ген. Пършинг от САЩ с терористите при залавянето им. След това не е имало терористи за 35 години“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Става дума за историята как докато е разположен във Филипините между 1909 и 1913 година генерал Пършинг залавя 50 местни ислямисти и нарежда 50 куршума да бъдат натопени със свинска кръв. Според историята той нарежда разстрела на 49 от терористите и пуска последния да разкаже на другите какво се е случило.
Историкът Уилям Ламберс опровергава историята. „Пършинг е предпочитал мирни преговори с местните, а не насилие. Генералът е искал да изгражда мостове“. „Повечето историци са скептични, че подобно нещо се е случвало изобщо“, добави той.

The Guardian: Нападателят с микробус в Барселона е избягал пеш след нападението
Старшият полицейски служител от Барселона Жосеп Луис Траперо заяви, че микробусът, с който е извършено нападението в града, се е качил на тротоара, преминал е през пешеходците и че според него „това явно е терористично нападение, целящо да убие колкото се може повече хора“, предаде The Guardian.
Траперо посочи, че шофьорът-нападател е избягал пеш от местопрестъплението и че не вярва той да е бил въоръжен. По-рано местните медии посочиха, че полицията издирва заподозрян на име Дрис Окабир, след като паспортът му е открит на мястото на инцидента.
По-късно бе съобщено, че той се е появил в полицейско управление, отричайки да има нещо общо с нападението и че документите му са били откраднати.
Каталонските власти съобщават, че са задържали двама заподозрени, но че никой от тях не е шофьорът.

The Guardian: Сред ранените в Барселона има австралийски граждани
Австралийският външен министър Джули Бишъп съобщи, че има ранени граждани на страната след нападението в Барселона, пише The Guardian.
Австралийка е в болницата „в сериозно, но стабилно състояние“, съобщи Бишъп. Двама мъже от Мелбърн са сериозно пострадали, но са се завърнали в хотелските си стои. Тя добави, че има „хора от различни националности“, ранени след нападението.
Тя призова туристите да останат по хотелските си стаи, защото ситуацията все още се развива и да се свържат с консулските служби, за да ги уведомят, че са в безопасност.

Reuters: Каталански официален служител съобщи, че броят на загиналите при нападението в Барселона може да се увеличи
Според служителя на каталонското МВР Хоаким Форн броят на загиналите при нападението в Барселона може да се увеличи над 13-те потвърдени засега, предаде Reuters.
Форн заяви, че повече от 100 души са били ранени, след като микробус се врязва в тълпата в центъра на Барселона.

The Daily Telegraph: Експлозия, избухнала в сряда в испанския град Алканар, е свързана с нападението в Барселона
Според испанския вестник „Ел Паис“ експлозия, избухнала в сряда през нощта в град Алканар, разположен на 120 км. южно от Барселона, сега се смята за свързана с нападението с микробус в Барселона, пише The Daily Telegraph.
Тогава полицията е сметнала, че става дума за газова експлозия. Къщата е била разрушена, загива един човек, други шестима са ранени. Вътре в къщата полицията открива 20 бутилки пропан-бутан.

AFP: Шофьорът на микробуса, извършил нападението в Барселона, е все още на свобода
Испанската полиция съобщава, че шофьорът на микробуса, който се вряза в тълпата в Барселона, убивайки най-малко 13 души, е все още на свобода, предаде AFP.
Представител на местната полиция съобщи също така, че двама други заподозрени за връзки с нападението са арестувани – испанец и мароканец.

The Guardian: Нито един от двамата задържани за терористичното нападение в Барселона е шофирал микробуса, с който то е извършено
Полицията съобщава, че нито един от двамата задържани заподозрени не е бил шофьор на микробуса, който се вряза в пешеходци в Барселона, убивайки 13 от тях, пише The Guardian.
Полицейският служител Жозеп Луис Траперо заяви, че двамата задържани са били директно свързани с нападението, но „това не означава, че някой от тях е автор на атаката“. Все още не е известно местонахождението на шофьора-нападател.
Двамата задържани са испански граждани от град Мелиля от марокански произход.

ВВС: Айфеловата кула ще изключи светлини в знак на солидарност с жителите на Барселона
Айфеловата кула в Париж ще изключи светлини тази нощ в знак на солидарност с Барселона, където в четвъртък бе осъществен терористичен акт, предаде ВВС.
„Днес от 00:45 през нощта (1:45 българско време) светлините ще бъдат изключени в знак на солидарност на жертвите от нападението в Барселона“, пише в официално съобщение на управата на парижката забележителност, публикувано в профила ѝ в социалната мрежа „Туитър“.

РИА Новости: Генералният секретар на ООН заяви, че е солидарен с Испания след терористичния акт в Барселона
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш осъди терористичния акт в Барселона и посочи солидарността на Световната организация с властите на страната в борбата срещу екстремизма, предаде РИА Новости.
„Генералният секретар осъжда терористичното нападение в Барселона. ООН заявява солидарност с правителството на Испания и неговата борба срещу тероризма и насилствения екстремизъм“, заяви заместник-официалния представител на ООН Фархан Хак.

The Guardian: Според непотвърдена информация Дрис Окабир се е предал на властите
В испанските медии са се появили данни, според които Дрис Окабир, подозиран за участието в атентата в Барселона, се е предал на полицията доброволно, след като е видял снимките си в интернет, предаде The Guardian.
Съобщава се, че той е съобщил на полицията, че неговите документи са били откраднати преди атаката и че той няма нищо общо с нея.
Все още няма официално потвърждение за това от властите.

The Independent: В Каталония е обявен тридневен траур
Три дни национален траур са обявени в Каталония след нападението, при което загинаха 13 души, а мнозина други бяха ранени, предаде The Independent.
Междувременно Испанската футболна лига заяви, че преди мачовете ще се спазва минута мълчание в памет на жертвите.

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичния атентат в Барселона: 13 загинали, 80 ранени и двама арестувани (ОБЗОР)
В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица „Ла Рамбла“ в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата.

„Вървяхме към „Ла Рамбла“, когато видяхме как бял ван започна да прегазва хора. Видяхме велосипедисти във въздуха, хора… беше ужасно“, разказва белгийски турист, станал пряк свидетел на инцидента, в момент, в който се е намирал на съседна улица. По последни данни има 13 загинали. Пострадалите – около 80 души, сред които и деца, са разпределени в няколко болници в града. Правителството обаче не изключва възможността броят на жертвите да се увеличи, предвид тревожните данни за най-малко 16 души в критично състояние. Жителите на Барселона бяха призовани да останат вкъщи, но пред болниците се извиха опашки от желаещи да дарят кръв за нуждаещите се.

Два часа след случилото се, каталонските власти потвърдиха, че става въпрос за терористичен атентат. Полицията арестува първо Дрис Оукабир, мароканец, пристигнал в Барселона в неделя, 13 август. Все още обаче не е изяснено дали самият той е управлявал микробуса, с който бе извършено нападението. Малко по-късно бе съобщено за втори извършен арест. Открит бе и изоставен автомобил, с който най-вероятно водачът – или водачите е трябвало да избягат след атаката. В превозното средство е имало и испански паспорт. В ход е операция за издирване на отговорните. Под въпрос остава дали има сред нападателите има загинал при престрелка с полицията.

Според полицейски източници, двама души остават в неизвестност, въпреки че броят им не може да бъде потвърден със сигурност. Органите са предприели всички необходими мерки, за да бъде възпрепятствано бягството на извършителите на терористичната атака

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *