cdde051c050fe8906d28c5357822dad2

С голямо мнозинство холандците казаха „не“ на споразумението „ЕС-Украйна“

Против споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна се обявиха 61,1 процента от гласувалите на вчерашния референдум в Холандия. Това показват предварителните резултати след преброяване на гласовете във всички холандски общини.
„За“ споразумението са гласували 38,1 процента.
Избирателната активност на референдума е била 32,2 процента, с което прескача бариерата от 30 процента, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно.
Широкообхватното политическо, търговско и отбранително споразумение вече е в сила до известна степен, но всяка част от него трябва да бъде ратифицирана от 28-те членки на ЕС, за да може да получи пълно правно действие. Холандия бе единствената страна, която все още не го бе направила.

 

Референдумът се разглеждаше като тест за нагласите към Брюксел преди юнския референдум за еврочленството на Великобритания и може да засили позициите на Русия, отбелязва огенцията.

 

Въпреки че вчерашният референдум бе консултативен, той е от ключово значение за правителството, което трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила, незачитайки волеизявлението на народа, или да откаже да го ратифицира, което сериозно ще изостри отношенията на Холандия с ЕС.

Холандското правителство заяви, че може би ще преразгледа идеята си за ратифициране на договора.
„Ясно е, че „не“-то печели с огромна разлика, въпросът е само дали избирателната активност е достатъчна“, заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс. „Ако активността е над 30 процента, при такава голяма преднина на отговора „не“, смятам, че не можем да пристъпим към ратификация“, каза Рюте преди да стане ясно, че 30-те процента са надхвърлени.

 

Управляващата в Холандия коалиция на десни либерали и лейбъристи има несигурно мнозинство в парламента с превес само от един глас. Следващите избори предстоят най-късно през март 2017 г. При това положение правителството отказа да вземе страна по въпроса за договор с Украйна поради опасения да не изгуби електорат, посочва британският „Таймс“.
Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му ще продължи курса към Европейския съюз въпреки гръмкото отхвърляне от холандските избиратели на споразумението за асоцииране.
Много украински политици смятат, че страната им заслужава договора и имат силно желание да покажат, че са постигнали напредък в покриването от Украйна на европейските стандарти след въстанието от 2014 г., което свали от власт проруския президент Виктор Янукович, отбелязва Ройтерс.
„При всички случаи ние ще продължим да прилагаме споразумението за асоцииране с Европейския съюз, включително подробното споразумение за търговия“, каза Порошенко пред репортери в Токио, където бе на посещение. „Ще продължим да се движим към ЕС.“

 

„Същинската цел на организаторите на референдума не е споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Целта е да бъде атакувано единството на Европа, да бъде атакувано разпространението на европейските ценности. Това личи и от дискусията, организирана в навечерието на референдума“, твърди Порошенко, чиито думи са поместени на сайта на президентския офис.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че Европейският съюз ще изчака да види реакцията на холандското правителство. „Вземам под внимание оповестения резултат от референдума в Холандия“, заяви Туск. „Ще продължа да поддържам контакт с министър-председателя (Марк) Рюте по този въпрос, тъй като имам нужда да чуя какви изводи ще направят той и неговото правителство от референдума и какви ще бъдат намеренията му. Споразумението между ЕС и Украйна продължава временно да се прилага. Документът вече е ратифициран от другите 27 държави членки“, каза той.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *