Още по темата

  • Химическа атака уби десетки в Сирия
    Преди 2 дни

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край сирийския град Хомс в отговор на ужасяващата химическа атака от вторник в малко градче в Северозападна Сирия, убила мъчително близо 100 души, сред които деца, предаде Ен Би Си.

САЩ са изстреляли 59 ракети „Томахоук“ (Tomahawk) по сирийската военновъздушна база „Шейрат“, за която се твърди, че са излетели самолетите с отровното вещество, поразило местното население в Хан Шейхун. Изстрелването е извършено от два американски самолетоносача в Средиземно море около 3-4 часа българско време.

Вижте в ГАЛЕРИЯТА УДАРИТЕ ОТ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ
Сирийската агенция САНА съобщава за човешки жертви. По-късно губернаторът на Хомс заяви, че петима са загиналите.

Тези ракети са били насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари, съобщават от Пентагона.

Базата е известна като място за складиране на химически оръжия преди 2013 година и унищожаването на сирийския химически арсенал, каза капитан Джеф Дейвис, говорител на Пентагона.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ако има военни действия, цялата отговорност ще легне на раменете на тези, които са инициирали такова трагично и съмнително предприятие”,

заяви руският посланик Владимир Сафронков след заседанието при закрити врата на СС на ООН.

САЩ обаче твърдят, че са уведомили Русия по специална комуникационна линия, създадена от американски и руски военни след есента на 2015 г., за да се елиминират инциденти във въздуха между техните самолети в сирийското небе.

Вашингтон обяви, че във вторник е било използвано бойното отровно вещество зарин, като тогава и стотици бяха отровени и имаха респираторни проблеми. Светът бе потресен от зверството, като дори Русия, която подкрепя режима на Басар Асад, заяви, че Дамаск стои зад този ужас.

След нанесения наказателен ракетен удар на САЩ

обединената опозиция на президента Башар Асад приветства действията на САЩ и поиска ударите да продължат.

Губернаторът на сирийската провинция Хомс, който определи ударите като „агресия“ обяви, че летището се е използвало за борба с групировката „Ислямска държава“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия.

„Днес призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас

в стремежа да се приключи с клането и кръвопролитието в Сирия”, заяви американският лидер пред журналисти в резиденцията „Мар а Лаго” в щата Флорида.

Ето и цялата му реч: 

„Скъпи сънародници,

Във вторник сирийският диктатор Башар ал Асад извърши ужасно нападение с химическо оръжие срещу невинни цивилни.

Като използва смъртоносен невротоксин, Асад отне живота на беззащитни мъже, жени и деца. Много от тях умряха бавно и мъчително. Дори и милите бебета бяха жестоко убити при тази наистина варварска атака. Никое дете на Бога не трябва да изпитва такъв ужас.

Тази вечер заповядах целенасочен военен удар по военновъздушната база в Сирия, от която започна химическата атака. От жизненоважен интерес на националната сигурност на САЩ е да се предотврати и възпре разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия.

Не може да има никакво съмнение, че Сирия е използвала забранени химически оръжия, че е нарушила задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия, и игнорира предупрежденията на Съвета за сигурност на ООН.

В продължение на години, всички предишни опити за промяна на поведението на Асад се проваляха и то се проваляха наистина драматично. Като следствие бежанската криза продължава да се влошава, и региона продължава да бъде дестабилизиран, заплашвайки САЩ и нашите съюзници.

Тази вечер призовавам всички цивилизовани народи да се присъединят към нас, за да се опитаме да спрем убийствата и кръвопролитията в Сирия, както и да сложим край на тероризма от всички видове и разновидности.

Молим Бог да ни вдъхновява, когато се изправяме пред предизвикателствата на нашия неспокоен свят. Молим се за живота на ранените и за душите на тези, които загинаха. И се надяваме, че колкото дълго Америка остава синоним на справедливост, мирът и хармонията в крайна сметка ще надделеят.

Лека нощ. И Бог да благослови Америка и целия свят. Благодаря ви. „, завърши Доналд Тръмп.

Пентагонът твърди, че руските военни са били информирани

за ракетните удари по летището в Сирия, предаде ТАСС. В същото време Си Ен Ен съобщи, че за нареждането на Тръмп за удара са били информирани редица страни, но Русия не е била сред тях.

Отбелязва се и бързата реакция на Тръмп  – само 48 часа след химическата атака. Не се знае и дали се е допитал до Конгреса.

 

Късно в четвъртък бе съобщено, че Доналд Тръмп обмисля свалянето на сирийския президент Башар Асад от власт. Това обяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Според Си Ен Ен, Тръмп дори говорил със сенатори за военна операция в Сирия.

Повод за рязката позиция е смъртта на десетки сирийци след отравяне с химическо оръжие в провинция Идлиб.

Кой е виновен за последното зверство в Сирия, потресло света

Светът се трогна от историята на загиналите 19 души от една фамилия. Западът обвини за газовата атака сирийското правителство.

 

Русия твърди, че при бомбардировка е бил поразен оръжеен склад на бунтовниците, където е имало химическо оръжие.