В оенновъздушните сили на САЩ разположиха шест бомбардировачи B-52 с възможности за ядрено въоръжение в Европа за „интеграция в театъра на действие и въздушни учения” съвместно с регионални съюзници и партньори от НАТО.

Този ход се разглежда като отправяне на силно послание към Русия,

която празнува пет години от анексирането на Крим, пише Си Ен Ен (CNN). По информация на медията самолетите B-52 Stratofortress от база в Луизиана са се приземили в базата Феърфорд във Великобритания в края на миналата седмица. Те вече са „изпълнили полети до няколко места в Европа, включително Норвежко море, Балийско море/Естония и Средиземно море/Гърция”, информират от ВВС на САЩ.

B-52, разположени в базата Андерсън на остров Гуам в Тихия океан и в базата Феърфорд, са провели „едновременни учения по запознаване с театъра на действия в Индо-Тихоокеания и Европа”, бомбардировачите са „летели на север, в зоната източно от полуостров Камчатка”. „Заедно полетите в Индо-Тихоокеания и Европа демонстрираха лоялността на САЩ към техните съюзници и партньори чрез глобално задействане на въоръжените сили”, добавят от американските военновъздушни сили.

Напрежение между САЩ и Русия

Напрежението между Вашингтон и Москва непрекъснато нараства през последните месеци, след конфронтацията в Керченския пролив през ноември 2018 г., след който Русия превзе украински кораби и арестува моряците. Това накара президентът на САЩ Доналд Тръмп да отмени срещата си с руския държавен глава Владимир Путин по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина миналата година.

Москва продължава да увеличава военното си присъствие в региона, което кара САЩ да направят същото. Командващият американските сили в региона обаче каза, че това не работи. „Все още изпитвам затруднения с възпиращата позиция, която имаме в Европа”, каза ген. Къртис Скапароти по-рано този месец и уточни, че е изправен пред недостиг на сухопътни и военноморски сили, както и на разузнавателни и наблюдаващи активи.

Двама руски генерали заявиха тази седмица намерението на Русия да разположи на полуостров Крим бомбардировачи с ядрени мощности

и ракети със среден обсег, но бързо оттеглиха твърденията си.

Все пак НАТО размаха пръст на Русия заради „широкомащабното струпване на военни сили в Крим”, а Съветът за национална сигурност на САЩ заяви в понеделник, че анексирането на украинска територия от Москва „продължава да представлява заплаха за нашите регионални съюзници”.