Така наречената „руска заплаха” се превърна в „удобен начин” за Запада да завиши военните разходи. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по време на редовна пресконференция, давана от ведомството, съобщават руски медии.

Тя подчерта, че Вашингтон използвал „илюзорната руска заплаха” за Европа като предлог да увеличи разходите за отбрана.

Русофобията е просто бизнес”, коментира говорителката на руското външно ведомство.

Захарова припомни статия в американска медия, съобщаваща, че американските конгресмени планират да увеличат четирикратно средствата за укрепване на европейската сигурност и за противодействие на Русия, след като т. нар. „потенциална агресия на Русия” беше обявена за един от основните проблеми в дневния ред на комисия в Конгреса на САЩ.

Захарова коментирала и наскоро публикувания доклад на британското външно министерство относно състоянието на човешките права в Русия.

По думите ѝ, този доклад бил „очевиден пример за лицемерие и е откъснат от действителността”.

Москва смята, че Лондон трябва да се стреми към разрешаване на собствените си проблеми, а не на Русия, настоя тя, добавяйки, че този доклад е равнозначен на намеса във вътрешните работи на страната.

„Този доклад е със сигурност един пример за огромно лицемерие. За съжаление, това не е специален случай. Това е лицемерие, издигнато от Лондон до ранг на държавна политика”, подчерта Мария Захарова.

Тя допълнила, че само онези с добра репутация могат да поучават другите. „А, обективно погледнато, репутацията на Лондон е опетнена”, отсече тя.