„Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А.Навални на ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното“, пише във „Фейсбук“ посолството на Русия в България.

„Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство„.

Руското посослство напомня, че „Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители“.

Захариева: Няма как да не изразим тревога по казуса с Навални

Захариева: Няма как да не изразим тревога по казуса с Навални

Според нея всеки заслужава честен процес

Според тях, „присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда„.

Те допълват, че „най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг»“.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици

По-рано Кремъл заяви, че полицията е била права да използва сила, за да прекъсне протестите, съобщава „Ройтерс“.

Във вторник московски съд осъди критика на Путин на три години и половина за нарушения на предсрочно освобождаване, които според него са измислени, за да го отстранят, Русия игнорира призивите от Запада и протестиращите у дома да го освободят.

Миналата седмица руски съд постанови критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста. Решението е взето преди изслушването дали Навални трябва да лежи няколко години в затвора.

САЩ ще държат Русия отговорна за намесата ѝ в изборите и отравянето на Навални

САЩ ще държат Русия отговорна за намесата ѝ в изборите и отравянето на Навални

За разлика от предишната администрация на Тръмп

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище „Шереметиево“ в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

През уикенда се проведоха демонстрации в подкрепа на Навални заради задържането му по-рано този година.

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Предлагат й да поеме щафетата, както Тихановская в Беларус миналото лято