Съветът на Руската Федерацията одобри изявление, в което се казва, че нарушаването на процедурите за преминаване на украински кораби през Керченския проток крие риск от военен конфликт с Русия, който може да включва и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщава ТАСС.

Изявлението на Съвета на федерацията за разрушителната политика на НАТО, след създаването му през 1949 г., е посветено на 70-годишнината на организацията.

„Преминаването на украинските кораби през Керченския проток не е въпрос на съотношението на силите или присъствието на НАТО в Черноморския регион, а единствено на проблема на украинската страна след установените процедури, за които е добре известно и успешно се използва до ноември 2018 г. Опитите на Украйна да заобиколи тези процедури сами по себе си рискуват военен конфликт между Украйна и Руската федерация, в които НАТО може също да участва„, се казва в изявление на Съвета на Федерацията.

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили

Депутатите отбелязват, че със засилената активност в предишния спокоен балтийски регион, НАТО вече увеличава военното си присъствие в Черноморския регион. „Подкрепата на НАТО за Грузия по време на трагичните събития от август 2008 г. и сега на Украйна, включително на 25 ноември 2018 г. по време на незаконното преминаване на държавната граница на Руската федерация от украинските военноморски сили в района на Керченския проток, насърчава ръководството на тези две страни, уверени в безнаказаността си, към нови авантюри„, се казва в документа.

Те допълват, че диалогът между военните и политиците на Руската федерация и НАТО може да изиграе положителна роля в условията на изостряща се ситуация на международната сцена.

„Съветът на Федерацията … вярва, че в тази изострена ситуация диалогът между военните и политиците на Русия и НАТО може да изиграе положителна роля. Може само да съжаляваме, че предишните формати и канали за комуникация бяха едностранно ограничени по инициатива на НАТО. Сътрудничеството в редица области на сигурността в интерес на всички евроатлантически държави е напълно прекратено“, се казва в изявлението.

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри

Сенаторите отбелязват, че разрушителната политика на ултиматуми и санкции, използвани от държавите-членки на НАТО няма да доведе до никъде и техните гаранции за де-ескалация и предотвратяване на опасни военни инциденти не се подкрепят от реални действия за възстановяване на нормалните работни контакти с Русия по военни въпроси.

„Съветът на Федерацията е убеден, че Русия и НАТО имат много важни теми за обсъждане, както и значителен брой общи заплахи, които изискват общ отговор. Въпреки това, изграждането на конструктивни отношения между Русия и НАТО, включително чрез парламентарни линии, може да бъде изградено единствено на база взаимно уважение, като се вземат предвид законните интереси на страните и отхвърлянето на диктати и ултиматуми„, се казва в документа.

Депутатите припомнят, че НАТО е създадена на 4 април 1949 г., което е едно от ключовите събития от началото на Студената война, в което тази структура действа като основен военно-политически механизъм, създаден от западните държави за конфронтация със СССР и неговите съюзници във Варшавския договор.

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

„Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, една добра традиция“, коментира тя

В същото време те отбелязват, след края на Студената война, универсалното намерение на държавите-членки на НАТО и държавите, които преди това бяха членове на Организацията на Варшавския договор, да изграждат фундаментално нови отношения и нова архитектура на сигурност в евроатлантическия регион, е записано в редица международни документи.

„Съветът на Федерацията заявява, че противно на поетите ангажименти, държавите-членки на НАТО разчитат на разширяването на изток, засилвайки дейността си в постсъветското пространство, като заменят принципа на всеобщата, еднаква и неделима сигурност чрез изграждане на сигурност за себе си за сметка на сигурността на други държави„, обяснява руският парламент.

Отказът на НАТО от предварително съгласувани подходи за изграждане на общо пространство за сигурност в евроатлантическата зона създаде основа за появата на остри конфликти в региона и дълбока криза в отношенията между Руската федерация и НАТО“, се казва в изявлението.

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай

Документът също така отбелязва, че срещата на НАТО, проведена във Вашингтон на 3-4 април 2019 г., потвърждава, че конфронтацията с Русия е ключов фактор за консолидиране на нейните редици, както и за продължаващото съществуване на организацията.

НАТО, като реликва от времето на Студената война показва неспособност да отговори адекватно на реалните предизвикателства на нашето време и в сегашната си форма продължава да оправдава целта си, като я защитава от митичната заплаха от Изтока. Всеки етап от разширяването на НАТО неизбежно води до създаването на нови разделителни линии в Европа, заплашва европейските и глобалната сигурност, благосъстоянието на всички граждани на евроатлантическите държави, без изключение„, отбелязват сенаторите.

Митът, че НАТО е отбранителен съюз, е окончателно разрушен по време на военната операция на НАТО срещу Югославия, стартирана на 24 март 1999 г., се казва в изявлението. Съветът на Федерацията го описва като акт на агресия срещу суверенна държава.

Последващите военни операции в Афганистан и Либия, в които много държави-членки на НАТО активно участваха, също не допринесоха за разрешаване на вътрешните конфликти и решаването на проблемите на тези страни, но доведоха до хаос и многобройни цивилни жертви.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия

Депутатите изразяват дълбока загриженост, че въз основа на пресилените обвинения на Съединените щати срещу Русия и с подкрепата на страните от НАТО, политиката е предприета за унищожаване на цялата договорна основа на стратегическата стабилност и глобалната сигурност, която се е формирала от десетилетия по време на преговорите в трудните условия на Студената война.

По-конкретно, примерът с решението на Вашингтон да се оттегли едностранно от Договора за ядрени ракети със среден обсег – ИНФ, от 8 декември 1987 г., както и Договорът между Руската федерация и Съединените щати относно мерките за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия – СТАРТ, от Април 2010 г., чиято съдба в момента остава несигурна.

Всички тези и редица други действия, причиняват непоправими щети на военната сигурност в Европа, контролът върху конвенционалните оръжия и въоръжените сили, допълва Съветът на Руската Федерацията.

Светът остава без контрол над ядрени оръжия, а Русия чака САЩ да пораснат за диалог

Светът остава без контрол над ядрени оръжия, а Русия чака САЩ да пораснат за диалог

Русия няма концепция за превантивен удар, а контрол е нужен и в Западна Европа

„На 25 ноември миналата година три кораба на Военноморските сили на Украйна напускат Одеса и се отправят към Азовско море. По време на преминаването на Керченския проток те нарушиха съществуващите процедури за преминаване на кораби през териториалните води на Руската федерация. Корабите не отговаряха на исканията на граничната охрана. За целите на принудителното им спиране бяха използвани оръжия. Трима войници от украинския флот бяха леко ранени. Корабите бяха задържани и моряците бяха арестувани. Започна наказателно дело срещу нарушаването на държавната граница на Руската федерация“, съобщава ТАСС.

Москва определя случилото се в Керченския проток като провокация от страна на киевските власти да се опита да повиши ниския рейтинг на действащия президент в навечерието на президентските избори.

Налице е и постоянен ръст на разходите за отбрана на държавите-членки на НАТО, които общо през 2018 г. представляват повече от половината от световната сума – около 1 трилион долара, което е над 20 пъти повече от руския бюджет за отбрана, допълва руският парламент.

Според Съвета на Руската Федерацията, нараства интензивността и мащаба на ученията на НАТО, по време на които се разработват умения за провеждане на нападателни операции във всякакъв вид среда, включително информационна.

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Отлично знае съществуващите програми за въоръжаване, реакцията дори ще е евтина