Руска говорителка се изказа за цензурата на частни компании над президента Тръмп
Руска говорителка се изказа за цензурата на частни компании над президента Тръмп / iStock/Getty Images
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сравни блокирането на американския президент Доналд Тръмп в социалните мрежи с „ядрен взрив“ в киберсредата и заяви, че това нанасяло удар по демократичните ценности, декларирани от Запада.

ErsiETIXAAENSEZTwitter и Facebook обявиха безсрочно замразяване на акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие. Други, по-малко известни социални мрежи последваха примера.

„Онзи ден всички най-големи американски платформи за социални медии блокираха акаунтите на президента на САЩ. И за това не им трябваше съдебно решение или становище на поне някаква профилна структура по етика. Те просто взеха и изключиха многомилионни официални сметки от публиката. На тази атака срещу западните ценности не издържаха дори и най-лоялните партньори на САЩ, които не изпитват нежни чувства към Доналд Тръмп“, пише Захарова на страницата си във Facebook.

ErJZdgMXAAQyqm9Според нея „решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрен взрив в киберсреда: унищожението не е толкова ужасно, колкото последиците“.

„Нанесен е удар по демократичните ценности, декларирани от западната общност; с един замах апологетите на Darknet и привържениците на строгата цензура получиха конкретен аргумент в защита на своите подходи; започна прекрояването на медийния пазар и най-голямата дигитална миграция“, изложи Захарова впечатляващите си познания по темата.

Превод и редакция: DarikNews