Руският президент Владимир Путин произнесе годишната си реч обръщение към Федералното събрание на Русия, което е съставено от двете камари на руския парламент – Държавната дума и Съвета на федерациите. Това е 13-ата подобна реч на Путин като държавен глава.

Сред гостите са също министри, председателите на Конституционния и Върховния съд, главният прокурор, председателят на Централната избирателна комисия, шефът на Сметната палата, членове на Държавния съвет, главите на основните религии в Русия.

„Ние трябва да разрешаваме проблеми в трудни, необичайни условия, както често се е случвало в историята. И руският народ още веднъж доказа, че е в състояние да отговори на предизвикателствата, да защитава и брани националните интереси, суверенитета и независимостта на курса, който провежда страната“, изтъкна Путин.

По думите му, Русия била разтревожена, че още конфликти възникват по света, дори в страните, в които има стабилност, като даде пример с кризата с мигрантите в Европейския съюз.

Путин обяви, че следващата 2017 г. щяла да бъде посветена на екологичните проблеми.

„Подчертавам, че в областта на културата, политиката, медиите, в обществения живот и в дебатите по икономически проблеми, никой не може да забранява на другите да мислят и открито да изразяват позициите си„, посочи руският държавен глава.

Руската военна промишленост е движеща сила за руската икономика, натърти Путин. През 2016 г., разкри той пред Федералното събрание, очакваният ръст във военната продукция ще бъде 9,8 процента. Делът на съвременните граждански продукти на руските военнопромишлени компании трябва скоро да не е по-малък от една трета от цялата продукция, отбеляза той.

Според него въпреки санкциите от страна на Запада, наложени преди повече от две години, основната причина за забавянето на икономическия растеж били вътрешни проблеми.

„Спадът на руския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. ще бъде малък, около 0,2 процента. Русия не може да си позволи икономиката ни да отбележи нулев растеж“, посочи Владимир Путин и заяви, че руските власти очакват темпът на инфлацията да спадне до 6 процента, което означава 5,8 процента спад.

Руското правителство трябва да започне да работи по подробен план за икономическо развитие до 2025 г. не по-късно от май 2017 г., настоя той.

Путин обеща 187 хил. нови места в училищата. Той настоя, че децата трябвало да имат ясно разбиране, че Русия се нуждаела от техните знания и умения и че щяло да има интересни възможности за тях в руските компании, когато дойде време да започнат работа.

Колкото до борбата с корупцията, посочи той, никакви минали постижения и контакти няма да помогнат на корумпирани длъжностни лица да избягват наказанието, намеквайки за бившия икономически министър Алексей Улюкаев, на когото бяха повдигнати обвинения за корупция.
„Но никой не може да каже, че един човек е виновен преди решението на съда. Борбата срещу корупцията трябва да бъде професионална и отговорна въпреки „информационния шум“ около скандалите“, настоя руският президент.

Путин разпореди, че Русия трябва да се съсредоточи върху новите технологии: невротехнологии, роботика и т. н. Русия трябва да разработи мащабна система на дигитална икономика, съсредоточавайки се върху руските изобретения.

Русия трябва да укрепи киберзащитата си на фона на настоящите заплахи. Ние бяхме изправени пред опити за чуждестранен натиск през изминалата година“, отбеляза той.

САЩ сформират екип за борба с руското влияние в други държави

САЩ сформират екип за борба с руското влияние в други държави

Законопроектът беше подкрепен от мнозинството републиканци

Русия не търси врагове, Русия се нуждае от приятели, иска да провежда равнопоставен диалог с партньорите си, но Русия никога няма да приеме чуждестранен натиск, натърти Путин.

Западът обвиняваше Русия, че налага цензура, но понастоящем самият той прибягва до подобни мерки„, атакува той.

Китай се превръща в най-голямата икономика в света и аз съм доволен, че сътрудничеството между нашите страни нараства, отбеляза Путин.

Той похвали смелостта на руските военни, сражаващи се срещу бунтовническите групировки в Сирия и в подкрепа на президента Башар ал Асад, което предизвика бурни аплодисменти в залата в Кремъл

Руският държавен глава също така видя възможност за по-добри отношения с някои страни членки на ЕС, въпреки санкциите, наложени от Общността срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна.

Русия е готова да си сътрудничи с новата американска администрация на равнопоставени начала. Руско-американското сътрудничество е в интерес на целия свят. Русия разчита на сътрудничеството със САЩ в борбата срещу реалната, не въображаемата заплаха, от международния тероризъм, изтъкна още руският президент.

„Бих искал да подчертая, че опитите да бъде нарушен стратегическият паритет (между Русия и САЩ) са изключително опасни и могат да доведат до глобална катастрофа, това не трябва да се забравя нито за минута„, предупреди Путин.

„Ние няма да позволим каквото и да е нарушаване на интересите на Руската федерация и ще управляваме собствената си съдба без непоискани съвети„, подчерта той.

Русия срещна трудности през последните години, но тя стана по-силна, убеден е руският президент.