Още по темата

  • Русия и кралството с мерки за поскъпване на черното злато
    05.09.2016
  • Меркел: Вече няма да казвам „Ние ще се справим“
    Преди 1 ден

Партията „Единна Русия на президента Владимир Путин спечели две трети или конституционно мнозинство в Държавната Дума, показват предварителните данни от преброяване на гласовете на парламентарните избори в Русия.

Последният път партията имаше такова мнозинство през 2007-2011 години.

Победата на Путин и Медведев в снимки

На фона на това поредна загуба претърпя партията на канцлера Ангела Меркел – консервативния Християндемократически съюз (ХДС) отбеляза най-слабия резултат в историята си на регионалните избори в Берлин, а популистката десница отбеляза пробив, показва екзитпол на обществената телевизия, цитиран от  БТА и Франс прес.

„Единна Русия” взима 76,22% от местата в Държавната Дума.

На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 42 депутатски места (9,34% от местата), трета е Либерал-демократическата партия (на Владимир Жириновски) с 39 места (8,67%), четвърта е „Справедлива Русия с 23 места (5,11%).

По едно депутатско място получават „Родина”, „Гражданска платформа” и независимият кандидат Владислав Резник.

Парламентарните избори в Русия се проведоха по смесена система – 225 депутати се избират по партийни листи и 225 – в едномандатни райони. Праг на избирателна активност, под който изборите не са валидни, в Русия няма.

По предварителни, но неокончателни данни избирателната активност на вчерашният вот е била 47 процента.

По-рано президентът се пошегува, че му е омръзнало да се гледа – става дума за записания от него клип, в който той призовава хората да гласуват. Видеото се въртя в новините.

В Германия ХДС на Меркел получи само 18 на сто от гласовете,

спад с повече от пет на сто спрямо изборите през 2011 година. Това вероятно ще принуди партията да напусне местното правителство на германската столица, в което досега участваше заедно с Германска социалдемократическа партия (ГСДП), показват сондажите.

 

Дясното популистко движение Алтернатива за Германия, водещо сред противниците на политиката на отворени врати за бежанците на канцлерката Ангела Меркел, влиза в местния парламент. Очаква се Алтернатива за Германия да получи между 11,5 на сто и 13 на сто от гласовете. „Истинският победител е Алтернатива за Германия“, заяви местният партиен лидер в Берлин Георг Паздерски, цитиран от ДПА.

Това е второто поражение на избори за партията

на германската канцлерка от две седмици насам. В началото на септември ХДС постигна по-слаб резултат от Алтернатива за Германия в североизточната част на страната.