03_vladimir_putin_ap_518244654248_900

Путин:“Човек трябва да може да губи достойно“

Президентът на Русия Владимир Путин в петък (23 декември) даде годишната си пресконференция за руските и световните медии. Осъден украински режисьор, имотното състояние на държавните служители и плановете за предстоящите избори – за това и други теми в кратки цитати от изказванията на президента.
Снимка: Reuters
За надпреварата във въоръжаването„САЩ започнаха да говорят, че са най-мощните. Да, това е така, и ние не го оспорваме. Просто казваме, че сме по-силни от всеки потенциален агресор. И това е всичко“.

„До съвсем неотдавна американците седяха в нашите ядрени заводи и гледаха как правим (оръжие) – никой не е забравил, нали? <…> САЩ се оттеглиха договора за противоракетна отбрана. Така че не ние измислихме това, принудени сме да реагираме на тези предизвикателства“.

„Русия действа в строго съответствие с всички международни договори, свързани с ядрените сили, включително СНВ-3“.

За президентските избори в Русия през 2018

Провеждането на предсрочни избори е „възможно, но не е целесъобразно“.

„Ще му дойде времето, ще следя какво се случва в страната и в света, изхождайки от това какво сме направили и какво можем да направим. Тогава ще бъде взето решение за моето участие или неучастие“.

За изборите в САЩ и демократите

“ Действащата администрация и ръководството на Демократическата партия на САЩ се опитват да обяснят всички свои неуспехи с външни фактори… В тази връзка у мен възникват въпроси и някои съображения. Демократическата партия загуби не само президентските избори, но и изборите в Сената, където Републиканците са мнозинство; в Конгреса, където Републиканците са мнозинство. Какво – и за това ли ние сме виновни? Те имат системни проблеми. Човек трябва да може да губи достойно“.

„Демократическата партия явно е позабравила корените на своето име. Наглото използване на административен ресурс, призивите към електорите да не се подчиняват на вота на избирателите – това е лошо“.

„Фактът, че значителна част от американските избиратели подкрепят президента на Русия, не отдавам на моята личност. <…> Това значи, че представата за света на сериозна част от американския народ съвпада с традиционните ценности на Русия… Може би Рейгън би се зарадвал, че Републиканците побеждават. И на Доналд Тръмп би се зарадвал. Макар че никой не вярваше, освен ние с вас, че Тръмп ще победи. А видните демократи биха се преобърнали в гроба. Това е така!“.

За Украйна и осъдените украинци

„Всичко трябва да се промени наистина, а не да се издигат собствени ограничения и условия“.

„Нормандският формат действително работи вяло, но друг формат няма“.

„По повод задържаните на журналисти и режисьори (става въпрос за украинския режисьор Олег Сенцов, осъден в Русия на 20 години затвор за подготовка на терористичен акт в Крим) Те трябва да се занимават само с едно – журналистика и филми. Никой няма желание да задържа режисьори и журналисти. Но какво да правим, ако един режисьор се е готвил да извърши терористични актове? Да го пуснем, само защото е режисьор? Първо да пуснем режисьора, а после кадровите разузнавачи? Да пуснем едни, а утре да дойдат други?“.

За руско-турските отношения и убития посланик

„Това, безусловно, е покушение срещу Русия и руско-турските отношения. Честно ще ви кажа – скептично се отнасям към тезата, че нашият самолет (бомбардировача Су-24) е свален по заповед на турското ръководство. Но сега започвам да си променям мнението. Вече ми се струва, че всичко е възможно. Проникването на деструктивни елементи в силовите структури на Турция носи дълбок характер“.

За обвиненията от властите в САЩ в кибератаки

„Губещата страна търси виновни извън себе си. По-добре да търси тези проблеми в себе си. Някакви хакери разкрили пощата на ръководството на Демократическата партия. И както каза избраният президент (Доналд Тръмп): „А кой знае какви хакери са го направили?“. Може те да не са в Русия, може да са лежали на дивана в друга страна“.

За WADA и допинговия скандал

Путин каза, че не помни фамилията на бившия началник на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григорий Родченков, който стана главен информатор по делото за допинга и отбеляза, че Родченков  е работил в Канада, а след това бил назначен в Русия на доста висока позиция, след което „е мъкнел в страната всякакви боклуци“ от  Канада. „Превърнал е това в свой бизнес, принуждавал е спортистите да вземат, а тези, които отказвали – като плувците – наказвал със санкции“.

„Не смятам ,че съм в право да давам оценки на дейността на WADA – това е работа на Международния олимпийски комитет. Но съм убеден, че тази дейност трябва да бъде прозрачна – кого проверяват, какви са резултатите и какви са предприетите мерки. Какво е това, някаква отбранителна сфера?! А защо се прави в закрит режим? Не разбирам“.

За журналистическите разследвания на топ-мениджъри и държавни служители

„Сега за строителството на внушителни недвижими имоти. Съгласен съм с вас, трябва да бъдат по-скромни (държавните служители). Надявам се, че ще ме чуят. Трябва да се разбира в каква страна живеем и да не се дразнят хората“.

„При мен често идват и говорят за журналистически терор, че преследват децата им. Обръщам се към вас, журналисти: трябва да сте точни, да не нахлувате в личния живот. Всичко трябва да се прави с мярка“.

Print Friendly

Източник: Автор: Руски дневник


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *