ep.02.JPG-5036ac96

Председателят Юнкер се консултира с Европейския парламент

768x432Председателят Юнкер се консултира с Европейския парламент относно кандидатурата на Мария Габриел за комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество

Председателят Юнкер обяви днес намерението си да възложи на Мария Габриел, кандидата за комисар от България, отговорността за цифровата икономика и цифровото общество.

Председателят Жан-Клод Юнкер проведе днес събеседване с Мария Габриел, кандидата, предложен за поста на еврокомисар от българското правителство, който трябва да замени бившия член на Комисията Кристалина Георгиева. Въз основа на това събеседване председателят Юнкер потвърди компетентността на Мария Габриел съгласно изискванията на член 17, параграф 3 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) да кандидатства за комисарския пост. Освен това той обяви своето намерение да ѝ възложи отговорността за цифровата икономика и цифровото общество.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Европейската комисия прие през май 2015 г. и по която тя представи междинен преглед на 10 май. Този член на Комисията ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия.

В писмо за определяне на ресора, което председателят Юнкер изпрати днес на Мария Габриел, са посочени нейните основни задачи и отговорности като комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Комисарят, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, ще допринася за проекти, които се направляват и координират от заместник-председателя Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и заместник-председателя Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.

Председателят Юнкер информира също така министър-председателя Борисов за ресора, който възнамерява да възложи на Мария Габриел.

Следващи стъпки

От процедурна гледна точка новият член на Европейската комисия от Република България се назначава от Съвета на ЕС по взаимно съгласие с председателя на Комисията, след консултация с Европейския парламент (член 246, втора алинея от Договора за функционирането на Европейския съюз). Освен това междуинституционалното Рамково споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия предвижда председателят на Комисията да „разгледа задълбочено“ резултатите от консултацията с Европейския парламент, преди да даде съгласието си относно решението на Съвета да назначи новия комисар (точка 6 от Рамковото споразумение).

Днес председателят Юнкер изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което го информира за намерението си да възложи на Мария Габриел отговорността за цифровата икономика и цифровото общество. Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която в момента изпълнява ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

От момента, в който Съветът се обърне официално за консултация към Европейския парламент, Мария Габриел ще стане кандидат за член на Европейската комисия. Тя ще има право да се допита до съответните служби на Комисията за подготовката на своята размяна на мнения с Европейския парламент. Преди назначаването ѝ от Съвета, по взаимно съгласие с председателя на Комисията, тя няма да участва в заседанията на колегиума.

………………………………………………………………………………………

Мария Габриел: Възложеният ми ресор цифрова икономика и общество е доверие и възможност за България и Европа

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи ресора на номинираната за еврокомисар от България Мария Габриел при разговор между двамата в Европейския парламент в Страсбург. Повереният й ресор „Цифрова икономика и общество“ е свързан с прилагането на Стратегията за единен дигитален пазар, приета от Европейската комисия през май 2015 г. Ако бъде окончателно одобрена за поста, Мария Габриел следва да покаже с работата си, че развитието и прилагането на законовите мерки правят Европа по-сигурна и имаща доверие в онлайн технологиите, а гражданите и бизнесът могат да се възползват максимално от тях.

„Благодаря за доверието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да определи толкова важен ресор, с който е свързано бъдещето на нашите общества, бъдещето на нашите икономики, бъдещето на Европа. Независимо дали става дума за сигурност, бизнес, образование или професионална реализация, е необходимо да се възползваме в пълна степен от цифровите инструменти“, коментира Мария Габриел.

Тя заяви готовност да работи за един по-свързан, но сигурен ЕС, технологично развит в полза на икономиките, защитаващ правата на гражданите и тяхната лична неприкосновеност. „С мисълта за гражданите приех номинацията на българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов за еврокомисар от България. Обединението гради бъдещето са думите, които ще продължа да изпълвам със съдържание. Бъдеще, в което новите технологии са изцяло в услуга на нашите икономики и общества, на сигурността на европейските граждани. За мен е важно всеки гражданин да се чувства защитен, когато сърфира в интернет, пазарува онлайн, използва мобилния си телефон, изгражда бизнес. Сигурна защита и широко възползване от възможностите на дигиталния свят са ключови думи“, заяви още Мария Габриел.

Предстои Европейският парламент да насрочи изслушване в ресорните комисии, след което ще се проведе гласуването в пленарна зала. Следващият етап е решение на Съвета на ЕС за назначаване на Мария Габриел за еврокомисар по цифрова икономика и общество.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *