03_vladimir_putin_ap_518244654248_900

Очаква се Путин да лансира нова газова тръба през България и Гърция

Нов тръбопровод за пренос на руски газ през България и Гърция до Италия, който ще използва проекта за изграждане на интерконекторна връзка по суша и по морското дъно между Гърция и Италия (IGI), ще предложи руският президент Владимир Путин при предстоящата си на 28 май визита в Атина. Това съобщава гръцкото издание „нюзнау“, като се позовава на в. „Катимерини“, цитирани от БТА във вторник.

Под заглавие „какво носи Путин на Гърция“ изданието твърди, че в Атина Путин щял да лансира този проект и други енергийни проекти.

Програмата на руския президент щяла да включва също и въпроси, свързани с гръцката приватизационна програма и по-специално с интереса на руски компании към раздържавяването на газовата компания ДЕПА и на нефтената ЕЛПЕ, а също и за руско партньорство с Националната електрическа компания ДЕИ.

Очаква се в рамките на визитата да бъде преоценен и руският интерес към приватизацията на компанията, управляваща пристанище Солун и към железопътния оператор Треносе.

Посещението на Путин се оценява като важно от политическа гледна точка както за руската страна, която залага на подкрепата на Гърция за прокарване на новата й геополитическа стратегия в целия регион, така и за гръцкото правителство, което ще се опита отново да използва „руския коз“ като лост за оказване на натиск върху водените сега от него преговори с европейските си партньори по линия на третия спасителен пакет за страната, се посочва в материала.

След анулирането на „Южен поток“ и изоставянето на „Турски поток“ и проблемния украински газов маршрут, Русия търси нов път за пренос на газ до Южна Европа, като се стреми да пресече конкуренцията, която се очаква да се появи след реализацията на Трансадриатическия газопровод ТАР, по който ще се пренася азерски газ до големия европейски пазар, се казва в публикацията.

Въпреки възраженията на Брюксел и САЩ, Русия вече получи подкрепата на Гърция и Италия за съживяване на гръцко-италианския газопровод IGI, който бе планиран съгласно политиката на диверсификация на енергийните източници и газови дестинации на ЕС, заради силната зависимост от руска енергия.

В тази насока първата подкрепа от страна на Гърция и Италия бе изразена, след като бе подписан меморандум между гръцката ДЕПА, италианската Едисон и руската Газпром за разширяване на възможностите за съживяване на газопровода IGI с цел да бъде доставен руски газ на Рим.

При визитата си в Атина Путин ще се опита да осигури по-нататъшна подкрепа от гръцка страна в замяна на руска подкрепа за гръцката приватизационна програма, пише още изданието „нюзнау“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *