170414160720-660x371

От 2018 г. чуждестранните лекари ще могат да работят в Русия без лиценз

От 2018 г. чуждестранните лекари ще могат да работят в Русия без лицен

 Кира Калинина

За да останат в Русия сериозните суми, които руснаците харчат за лечение в чужбина, властите решиха да привлекат в страната чуждестранни клиники. За целта те създават нов медицински клъстър в Сколково.
Чужди лекари
Снимка: Варвара Герие / РИА Новости
Една от водещите компании в САЩ по предоставяне на медицински услуги „Юнивърсити ъв Питсбърг Медикъл Сентър“ (University of Pittsburgh Medical Center – UPMC) неотдавна потвърди, че иска да открие собствена клиника в рамките на Московския международен медицински клъстър (МММК). Освен нея преговори с клъстъра водят още 20 клиники от Израел, САЩ, Южна Корея, Япония, Великобритания, Германия, Испания и Италия.“Обемът на пазара на медицински услуги в Руската федерация превишава 3 трлн. руб. ($50 млрд.), а това е сериозна цифра за всяка международна компания, затова руският пазар, както и руската икономика като цяло, без съмнение са перспективни за включване в бизнес плановете“, коментира Юрий Крестински, директор на Центъра за изследване на икономиката и управлението в здравеопазването към Московското училище по мениджмънт „Сколково“.

UPMC има мрежа от 25 болници в Пенсилвания с персонал от над 65 хил. души, капитализацията ѝ е $14 милиарда. Специалният фонд на компанията „Интернешънъл“ (International) предоставя медицински и управленски услуги заедно със свои партньори в 12 страни по света. Компанията обхваща 15 направления: онкология, кардиология/кардиохирургия, ендокринология, отоларингология, гастроентерология, гинекология, гериатрия, нефрология, неврология и неврохирургия, офталмология, ортопедична хирургия, психиатрия, пулмология, рехабилитация, ревматология и урология.

„Планира се първият обект на територията на МММК да бъде открит за пациенти още в началото на 2018 г.“, съобщи за „Руски дневник“ Михаил Югай, генерален директор на Фонда на МММК. Предвидено е и на територията на клъстъра (57 хектара) да бъдат построени многопрофилна болница и 10 специализирани клиники. Общата стойност на клъстъра се оценява на $1,7 млрд., като от тях над $1,5 млрд. ще бъдат частни инвестиции, разказа пред „Руски дневник“ Михаил Югай. Московското правителство инвестира в проекта почти $170 млн., които ще отидат за строителството на пилотни обекти в клъстъра и за изграждане на инфраструктура.

Уникален статут

Интересът на чуждестранните клиники се обяснява с уникалния правен статут на МММК. Руският закон (ФЗ-160 „За международния медицински клъстър“), приет през в 2015 г., разрешава на медицински клиники от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да оказват медицинска помощ на територията на МММК и да прилагат свои препарати и оборудване. Не се изисква получаване на руски лицензи и други разрешителни документи, ако клиниките имат съответните документи в своята страна.

По-рано навлизането в Русия на чуждестранни клиники беше усложнено, тъй като трябваше да се адаптират към руските стандарти. Например за работа в Русия чуждестранният лекар трябваше да завери дипломата си според националните стандарти, а след това да се яви на изпит по руски език и да получи разрешителни документи за развиване на икономическа дейност в Русия.

„Този фактор беше изпитание за всички чуждестранни клиники, които искаха да стъпят на руския пазар. Благодарение на появата на МММК рисковете пред тези клиники да се сблъскат с регулаторни проблеми клонят към нулата“, отбелязва Кирил Каем, ръководител на клъстъра по биологически и медицински технологии „Сколково“.

Търсене на чуждестранни лекари

По данни на UPMC всяка година около 200 000 руснаци заминават на лечение в чужбина. „Днес стойността на пазара на задграничния медицински туризъм сред руснаците се оценява на $1-1,5 млрд.“,  коментира пред „Руски дневник“ Кирил Каем.

Очаква се, че МММК „ще поеме“ търсенето на медицински услуги в чужбина от руснаците. „От целия медицински персонал на клъстъра 20% ще бъдат чуждестранни лекари“, съобщи Михаил Югай от МММК. На територията на клъстъра ще работят частни клиники, а самият модел на клъстъра предвижда както платени услуги, така и услуги по системата на доброволното медицинско застраховане.

МММК се стреми да привлече клиники по критични за Русия направления – онкология, кардиология, ортопедия, многопрофилна рехабилитация, детски болести, неврология и др. „Това са направленията, които в Русия са развити по-слабо“, коментира Михаил Югай.

Лечението в МММК ще бъде достъпно за ограничен брой руснаци, отбелязва Ксения Ловцова, ръководител на проекта „ОнкоСтоп“. „Таксите за прием ще бъдат високи заради високите хонорари на чуждестранните специалисти. Консултация на чуждестранен специалист от водещи страни в сферата на медицината струва от $600 до $700“ – коментира Ловцова пред „Руски дневник“.

Print Friendly

Автор: Руски двевник


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *