655-402-bezhanci-migranti

Откъде би пробил мигрантският поток след затварянето на Балканския маршрут

Възможните пътища през Албания, Адриатика, Средиземно и Черно море заобикалят България

В заключенията на Европейския съвет, приети във вторник, се посочва, че пътят за мигрантите през Западните Балкани е затворен. С това се отбелязва факт, а не намерение, заяви на пресконференция в сряда говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас.

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония ефективно спряха мигрантския поток.

Практиката обаче показва, че мигрлантите обикновено намират нови пътища, за да се доберат до вътрешността на Европейския съюз, основно в Германия.

През 2015 г. Германия прие над 1.1 млн. мигранти, много от които пристигнаха там от Гърция през Австрия, като това трасе се превърна в основната „магистрала“ към ЕС.

През септември миналата година, след като Унгария затвори с ограда границата си със Сърбия, мигрантският поток се отклони на запад през Хърватия. Тогава обаче държавите от Западните Балкани също започнаха да затягат граничния контрол.

Маршрутът през Албания

Сега, след като границата между Гърция и Македония е затворена, вниманието е насочено към възможността мигрантите да поемат на запад към Албания, пише „Файненшъл таймс“ за възможните нови маршрути, всеки от които обаче заобикаля България.

Със заснежения си планински терен, Албания е труден маршрут, но не и за трафикантите на хора и дрога и джихадистите, които кръстосват от Близкия Изток към Европа и обратно и добре се справят със скалистите пътеки и каньони. Преминавайки през Албания, мигрантите могат да продължат към ЕС през Черна гора.

Адриатически маршрут

След като веднъж пристигнат от Албания в Гърция, мигрантите също така могат да се опитат да прекосят Адриатическо море и да стигнат до Пулия на италианския бряг. Това предизвиква напрежение в Рим заради опасения от повторение на събитията от 1991 г., когато хиляди албански бежанци акостираха в Пулия след падането на комунизма в тяхната държава.

От началото на годината досега няма мигранти, които да са пристигнали в Италия от Албания. Във вторник обаче Тирана изпрати полицейски части на юг към слабо населените райони, граничещи с Гърция.

Ако мигрантите стигнат до Италия, те трябва да продължат на север към Австрия, за да се доберат до Германия, което обаче би било проблемно, ако Австрия затвори границите си.

Централен Средиземноморски маршрут

Друг риск за Италия е, че затварянето на Балканския маршрут може да накара мигрантите да възстановят централния Средиземноморски маршрут, вкрлючват опасно плаване от Либия до Сицилия.

Миналата година, след отварянето на трасето през Балканите, броят сирийците, пристигащи в Италия от Либия, рязко намаля: от 42 000 души през 2014 г. до 7 000 през 2015 г. Това допринесе за цялостното намаляване на броя на мигрантите от всички националности, акостиращи в Италия: от 170 000 през 2014 г. до 154 000 през 2015 г.

Междувременно обаче ситуацията в Либия се влоши значително заради нарастващото влияние на милиции от „Ислямска държава“. Поради тази причина хората, бягащи от война в Сирия и Ирак, може да преценят като твърде опасно да ползват този маршрут, тъй като рискуват да попаднат на джихадисти като тези, от които бягат.

Черно море – Украйна – Полша

Въпреки че Полша е далеч на север, правителството й е притеснено, че мигрантите могат да стигнат до там, тръгвайки от Турция, пресичайки Черно море и минавайки през Украйна.

Представител на полското външно министерство заяви пред „Файннешъл таймс“, че Варшава преценява възможността за приток на мигранти от Близкия Изток през източната граница, докато третата политическа сила в страната иска тя да бъде затворена с ограда.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *