World Pharmacists Day_Poster1

На 25 септември над 4 милиона фармацевти отбелязват Световния ден на фармацевтите

World Pharmacists Day_Poster1 

На 25 септември над 4 милиона фармацевти отбелязват Световния ден на фармацевтите. Денят се отбелязва от 2010 г. с различни прояви в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/FIP), която чрез членуващите над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти.

„Фармацевтите са Вашите специалисти по лекарствата“, е основното послание тази година и с него се подчертава, че фармацевтите са надежден източник на знания и съвети, както за пациентите, така и за другите медицински и здравни специалисти. „Освен това, като едни от най-достъпните специалисти в здравеопазването в световен мащаб, ние използваме нашето образование, за да се грижим за здравето на хората и за превенция на заболяванията“, посочват от федерацията.

В Световния ден на фармацевтите Регионална фармацевтична колегия София-столична изразява надежда електронните рецепти и електронното здравеопазване, за които се говори повече от десетилетие и отдавна се използват в много други страни – най-сетне да станат реалност.

Е-рецептите ще бъдат в полза и улеснение на пациентите, ще намалят възможните грешки на лекари и фармацевти и ще спрат неправомерното използване на здравната каса. РФК София-столична отбелязва Световния ден и като изпраща до всички столични магистър-фармацевти и до всички други регионални колегии в страната плакати, с които да се подчертае значимостта на професията на фармацевта.

В плакатите се изтъква, че магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и че фармацевтите се грижат най-подходящото лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза.

Регионална фармацевтична колегия София-столична счита, че магистър-фармацевтите в България трябва да бъдат подкрепяни като медицински специалисти, заради опита, уменията, задължителното професионално продължаващо обучение, повишаващите се изисквания и услуги, които трябва да предоставят.

Фармацевтите трябва да бъдат подпомагани, за да развият способностите си, защото в бъдеще се очакват 3D принтиране в аптеките,  роботи, все повече услуги като ваксиниране, измерване на кръвната захар и т.н.

Също така колегията напомня на пациентите, че аптеката не е магазин, а здравно заведение, в което се съхраняват, приготвят, опаковат, контролират, отпускат лекарствени продукти, както и хранителни добавки, козметични и санитарно-хигиенни средства и се дават здравни консултации.

РФК София-столична е най-голямата регионална фармацевтична колегия у нас. Колегията представлява над 2200 магистър-фармацевти, които се грижат за здравето и благополучието на жителите и гостите на София. Столичните магистър-фармацевти работят в открити и болнични аптеки, институции, университети, в компании, занимаващи се с производство на лекарствени продукти, в представителства на фармацевтични компании у нас, както и работещи като клинични фармацевти.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *