Германското правителство ще позволи разследването на комика, който написа сатирично стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с което той го иронизира, съобщават световните осведомителни агенции, цитирайки думите на германския канцлер Ангела Меркел.

Съдът ще има последната дума”, коментирала канцлерката пред репортери.

Ала Германия сега ще предприеме ход за отмяна на частта от наказателния кодекс, която криминализира предполагаеми обиди на ръководители на чуждестранни държави, добави Меркел.

Коалиционните партньори на Меркел скочиха срещу решението ѝ да даде на съд комика, обидил Ердоган

Коалиционните партньори на Меркел скочиха срещу решението ѝ да даде на съд комика, обидил Ердоган

Не се вписвало в модерната демокрация

Турция поиска Германия да даде на съд комика Ян Бьомерман, който се подигра на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Следващият ход от юридическа гледна точка все още не е ясен, отбелязва БиБиСи.

На 8 април Анкара настоя Берлин да заведе дело срещу германския комик Ян Бьомерман заради спорно нецензурно стихотворение, което сатирикът рецитирал по германската обществена телевизия ZDF, насочено към турския ръководител. В понеделник Ердоган подаде жалба срещу телевизионния водещ в прокуратурата в Майнц, която започна разследване.

В стихотворението Бьомерман се заяжда, че турският държавен ръководител страдал от отслабнала ерекция. Популярният комик очевидно се е опитал да надмине обидната песен, която написал през март за Ердоган, която предизвика оплаквания от Анкара.

По-рано Ангела Меркел се извини от името на германския народ, посочвайки, че тя е съгласна, че стихотворението е възнамерявало „умишлена обида”.