3

КОРИДОР №8: ДВЕ БИБЛИОТЕКИ И КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ БЪЛГАРИЯ-АЛБАНИЯ

 

 

Директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Красимира Александрова, осъществи знаково посещение в Албания по покана на Националната библиотека на страната. Наситената програма на посещението припомня възможностите на културната дипломация.

2На 5 април доц. Александрова и нейния албански колега  Пиро Миша, подписаха меморандум за сътрудничество между националните библиотеки. Меморандумът цели укрепването и развитието на традиционно доброто сътрудничество между двете културни институции, укрепва и обогатява формите и насоките – в условията на членство на страната ни в Европейския съюз.

Посещението на доц. Александрова в Албания е пример за активна и предприемчива културна политика, която изпълва със съдържание геополитическия коридор между Черно и Адриатическо море. То показва, че често пъти културата проправя пътищата на търговията и обогатява формите за политическите отношения.

Още първият ден е проведена среща с българската културна общност в Албания, състояла се в посолството на Република България в Тирана. На срещата са присъствали представители на различни организации на българите в Албания начело с техните ръководители, официално признати от Албанската държава  (2017 г) като легитимни представители на българското малцинство.

По време на срещата доц. Александрова представи и подари на  българската общност в Албания електронните бележници на Васил Левски, Христо Ботев и Г. С. Раковски, електронните издания на романа „Под Игото“, „Време разделно“ и котленския препис на „История славянобългарска“.

1Впечатляващ акцент и паметно послание на посещението бе дарената от доц. Красимира Александрова на българската общност в Албания „Везбената карта на България“, ушита от учителката Величка Каменова от чипровското село Горна Ковачица. Тя е съставена от 144 шевици – хилядолетни символи на отделните етнографски области.

3На следващият ден, доц. Александрова откри пътуващата изложба на националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – „Книги, посоки, публики“, експонирана в националната библиотека на Албания и представи знакови документи от фондовете на националното ни книгохранилище.

На откриването присъстваха зам. министър  на културата на Албания,  Пиро Миша, представители на българското посолство в Албания, почетния консул на Република България в Албания, представители на културния сектор и на българската общност в Албания, медии и гости.

Осъщественото посещение на ръководителя на националната ни библиотека съпътства състоялата се среща в София между двамата президенти на приятелските страни – Румен Радев и Илир Мета. То показва недвусмислено какъв е духовния потенциал на това, което наричаме „Коридор №8“ за двете държави и двата народа. То припомня и историческата роля на България – София в началото на миналия век е един от центровете на албанското духовно възраждане. Факт, който забравяме, но с който можем да се гордеем …

 

Илюстрации:

Знакова среща на директора на Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ с българската общност в Албания. Обща снимка с дарената везбена карта, на която представители на българското малцинство откриха много от своите  шевици.

 

Доц.Александрова и нейния албански колега г-н Пиро Миша, подписват меморандум за сътрудничество между двете национални библиотеки.

 

Доц. Красимира Александрова представя изложбата на националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – „Книги, посоки, публики“, която ще бъде експонирана в националната библиотека на Албания и представя знакови документи от фондовете на националната библиотека    

 

 

Мила Пейкова, културолог

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *