70% от пълнолетните в 27 държави внимателно следят новините за руската инвазия в Украйна, а 61% смятат, че тя представлява значителна опасност и за тяхната страна. Това показва проучване, проведено от института за изследвания на общественото мнение Ipsos.

Мнозинството от анкетираните във всяка една от обхванатите от изследването държави подкрепят приемането на украински бежанци и се противопоставят на военното участие в конфликта. Въпреки това мненията относно икономическите санкции и предоставянето на оръжие на украинските военни се различават значително в различните страни.

Проучването е проведено сред 19 000 възрастни на възраст под 75 години между 25 март и 3 април в онлайн платформата на Ipsos Global Advisor.

Светът гледа

Тези, които следят новините за войната в Украйна, съставляват между 57% и 77% от анкетираните във всички освен в три от 27-те изследвани страни. Единствените изключения са Япония (89%) и Швеция (83%) в единия край на спектъра и Малайзия (49%) в другия край.

В световен мащаб най-голямо внимание на събитията в Украйна обръщат хората над 50-годишна възраст (78%), лицата, вземащи бизнес решения (76%), и тези с университетско образование (73%).

Голяма опасност за света

Средно 82% от анкетираните в 27-те страни заявяват, че войната в Украйна представлява голям или доста голям риск за света като цяло, а 61% считат, че това се отразява и на тяхната страна. Възприятието, че собствената страна е изправена пред значителен риск, е най-разпространено в Япония (87%), Полша (77%), Южна Корея (77%) и Швеция (75%).

В световен мащаб около една трета са на мнение, че това представлява поне значителен риск лично за тях (36%), за семейството им (34%) и работата или бизнеса им (37%). Държавите, чиито граждани са склонни да се чувстват лично изложени на риск от войната в Украйна, са Индия (56%), Полша (50%), Япония (53%) и Италия (48%).

анкета

С кое ни заплашва най-вече конфликтът в Украйна?