Неправилно е българската позиция за Република Северна Македония да се нарича „вето“. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Република Северна Македония Владимир Бучковски.

Захариева обясни, че България е готова за продължаване на разговорите по отворените въпроси, но и за изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобряване на преговорната рамка за влизане в ЕС.

Няма съмнение, че се намираме в деликатен етап в отношенията си, посочи външният ни министър и допълни, че в основата на българската позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Нещо, което пречи на двете страни, е липсата на развитие и забавяне на коридор 8, но по време на Берлинския процес показахме, че можем да работим заедно, подчерта Захариева.

Тя иска стъпка по стъпка да се възстанови доверието между двете държави. Наистина ви подаваме ръка за намиране на решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие, каза Захариева.

Да бъдеш член на ЕС, означава, че трябва да се придържаш към двустранните договори, да бъдеш приятел с членовете на това семейство. Недопустимо е да се дискредитират членове на семейство. Ние сме готови, цялото правителство, да работим и да преодолеем недоверието, категорична бе Захариева.

Според нея трябва да се изгради доверие между двете държави и по-малко да се говори пред медиите. Само думите не са достатъчни вече, искат се дела, настоя външен министър номер едно.

По думите проблем е, че съседите ни се опитват да избягат от това, че имаме обща история. Затова и трябва да се спре с практиката да се използва историческата комисия за политически цели, призова Захариева.

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Антибългарската риторика от страна на редица медии и политици в РСМ трябва да спре

Владимир Бучковски увери, че в Република Северна Македония са решителни в намеренията си да спазват договора от 2017 г. Моята задача ще бъде да гарантирам координацията в изпълнение на договора, но можем да променим работата в проектите си за сближаване на двата народа, подчерта Бучковски.

Ние не можем да променим историята, но можем да променим бъдещето, подчерта Бучковски.

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В Politico излизат със защита на македонска история и език

В РСМ им писнало тяхната идентичност да се подлага на съмение на всяка крачка

По думите на Захариева целта на разширяването на ЕС е да направи Съюза по-силен, а не по-слаб, привнасяйки нерешени двустранни въпроси.

Захариева напомни, че в основната на българската позиция стои неизпълнението на Договора от 2017 година и от минимум година и половина алармираме нашите съседи за това. Те са няколко неща и ще акцентирам върху най-важните от тях: едностранното блокиране и политизиране на Комисията по историческите и образователните въпроси, административни пречки пред българския бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в България. Антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България от всякакви организации, разпространяване на неверни тези, една от които е, че сме наложили вето или че оспорваме правото на самоопределяне, или че заради нас Албания ще бъде спряна и др. са неверни тези. Те не помагат, а по-скоро пречат за изграждане на това доверие, предупреди външният министър.

Тя е убедена, че единствено прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца. Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимноприемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие, каза още Захариева.