Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е писал на руския си колега Владимир Путин, извинявайки му се заради свалянето на руския бомбардировач от турската армия, обяви говорителят на Кремъл, цитиран от „Ройтерс”.

След като руският самолет беше свален през ноември миналата година край сирийско-турската граница, при което пилотът катапултира успешно, но беше убит впоследствие от тюркмени, Русия наложи търговски ограничения върху Анкара. Путин преди е настоявал, че санкциите няма да бъдат отменени, освен ако Ердоган не се извини във връзка с инцидента със самолета.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин потвърди за изпратеното писмо до Путин, макар че не потвърдил в прав текст, че в него се поднасят извинения. По думите му, в писмото Ердоган изразил съжаление и помолил семейството на пилота да „ни извини“.

От Кремъл уточняват, че Путин бил получил писмо от Ердоган, в което турският държавен ръководител изразил желанието си за разрешаване на ситуацията, свързана със свалянето на руския военен самолет.

„В писмото се посочва по-специално, че Русия е приятел на Турция и стратегически партньор, с когото турските власти не биха желали да развалят отношенията си”, изтъкват от Кремъл.

Според руснаците Ердоган написал в писмото още следното: „Искам още веднъж да изразя съчувствието си и дълбоките си съболезнования към семейството на руския пилот, който загина и казвам: „Съжалявам.”

Припомняме, Турция твърди, че е свалила руския бомбардировач Су-24, тъй като той нарушил въздушното й пространство, като преди това бил неколкократно предупреждаван. Според Русия самолетът изобщо не е навлизал във въздушното пространство на Турция.