Още по темата

  • Съдбата на кюрдски Африн – сделка между Турция и Русия
    Преди 4 дни
  • Масов бой между турци и кюрди на летището в Хановер
    Преди 4 дни

Турция е готова за тясно партньорство с приятелските държави и ще унищожи всеки, който застане на пътя ѝ, заяви президентът Реджеп Ердоган при откриването на подземна пътна връзка днес в Истанбул.

„Ние не правим разлика между терористите, независимо дали те са от организацията на Фетхуллах гюлен, „Ислямска държава“, ПКК или кюрдските отряди от сирийския клон на ПКК и ще ликвидираме всички възможни заплахи за националната сигурност“, подчерта в словото си турският лидер.

Ердоган готов да прочиства Сирия до Ирак

Тръмп направи опит да озапти Ердоган

Той определи групировките като съставени от „нечестивци, безверници, безкнижници и безбожници“.

Държавният глава призова властите на съюзниците на Анкара на Запад да не игнорират реалностите в региона.

Ердоган отбеляза, че терористите в Сирия са ръководени от бойците на ПКК, базирани в района Кандил в Ирак и тази истина е призната в целия свят. „Само един от съюзниците на Турция не признава този факт и това е САЩ, но не трябва да се забравя, че проблеми не се решават и отстраняват със затворени очи пред реалностите“, подчерта Ердоган.

Според него

постиженията на Турция радват нейните приятели, но плашат враговете ѝ

и поради това се задействат планове, които да формират препятствия на пътя на страната.

След церемонията по откриването на тунела президентът и партиен лидер се отправи към конгреса на младежкото крило на ПСР в Коджаели, където бе посрещнат с масови скандирания „Вожде, заведи ни в Африн!“.

„Аз вече посетих покрайнините на Африн и бях информиран от командващия, че засега няма потребност от подкрепления. Но наложи ли се това, заедно ще отидем там“, отговори Ердоган на екзалтираните младежи от партията си.