Още по темата

  • Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи
    Преди 22 часа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да започне през април кампания за разширяване правомощията на своя пост. Държавният глава търси обществена подкрепа за евентуалното провеждане на референдум по въпроса, събщава „Блумбърг“ (Bloomberg).

Информацията идва от двама пожелали анонимност високопоставени турски служители, които са запознати с ходовете на Ердоган.

Ердоган отстоява позицията, че

новата конституция трябва да засили президентската институция,

като в същото време ролята на парламента остане ключова. В отговор на критиците на тази идея, които твърдят, че Ердоган иска само засилване на властта си, служителите посочват новите начини за проверки и поддържане на баланса, с които ще бъде определен таванът на президентските правомощия.

След повече от десетилетие на министър-председателския пост

в Турция през 2014 г. Ердоган стана президент.

От тогава той посвети много енергия за разширяване ролята на президента в изпълнителната власт, тъй като досега позицията на държавния глава в Анкара има предимно представителни функции.

Аргументите на Ердоган са, че силно ръководство ще помогне за продължаване на икономическия растеж.

Тези негови усилия бяха посрещнати с критики от опозицията, според която доминиращата роля на Ердоган и ислямистката управляваща партия се е отразила отрицателно светската система и накърнява свободата на медиите.

Основаната от Ердоган Партия на справедливостта и развитието (ПСР) работи върху проект на конституция, но тази партия има само 317 места в 550-членния парламент. Т.е. на него не му достигат 17 гласа, за да бъде променена конституцията от парламента. Има твърдения, че необходимите му гласове Ердоган може да получи от дясната Партия Националистическо движение.

Чуждестранни инвеститори гледат с предпазливост на стремежа на Ердоган

и ПСР за промяна на политическата система в Турция, тъй като оценяват тези стремежи като неразумни намерения, които може да изострят социалното напрежение.

Противопоставянето на управляващи и опозиция по въпроса за конституцията може още повече да усложни обстановката в Турция в момент, когато властите засилват действията си срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточните райони.

Освен това Анкара е дълбоко затънала и в конфликта в съседна Сирия. 

Само преди дни стана поредният кървав атентат в центъра на Анкара кола бомба уби 37 души, а рани над 125.

Вижте снимки след атентата в сърцето на турската столица

Ден по-късно Турция отговори с огън по позициите на кюрдите в Северен Ирак. Предполага се, че именно ПКК стои зад атентата, въпреки че все още никой не е поел отговорност. Сега в столицата са взети извънредни мерки за сигурност. 

 

Преди седмици Турция си навлече гнева на Европа заради национализиране на вестник „Заман“, който критикуваше Ердоган. Турското правителство пое контрола над най-високотиражния опозиционен вестник в страната. На фона на нарастващата тревога за свободата на словото, съдът в Истанбул постанови отнемане на контрола на вестника, тясно свързан с живеещия в САЩ турски духовник и противник на Ердоган – Фетхулах Гюлен.