Условията на поредния шести пакет санкции на ЕС спрямо Русия са договорени, съобщава Bloomberg, позовавайки се на пожелали анонимност свои източници от Комисията. Държавите членки ще преустановят вноса на руски суров петрол по море в рамките на шест месеца, а на рафинирани петролни продукти – в рамките на осем месеца.

Според преработения проект България ще получи преходен период до юни или декември 2024 г. Припомняме, че българските власти заявиха, че ще искат изключение от пакета санкции и заплашиха, че ще наложат вето, ако не получат такова.

Припомняме, че председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев предупреди, че евентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи „Нефтохим“, ще доведе до сериозен ръст на цените на горивата, който дори не може да бъде предвиден. От рафинерията предупредиха, че при спиране на руския внос спират да работят, въпреки че експерти твърдят, че рафинерията може да работи и с други видове петрол. За пренастройка настояха от правителството още в началото на войната на Русия в Украйна, но и до този момент няма информация дали това е направено.

По рано Bloomberg съобщи, че Европейската комисия (ЕК) е предложила петролопроводът „Дружба“ временно да бъде изключен от проекта за ембарго срещу Русия. Рестриктивната мярка може да бъде отложена до юни или декември 2024 г. Предложението ще даде повече време на Унгария, която се противопоставя на петролното ембарго, за да намери техническо решение за заводоволяване на енегрийните си нужди.

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

Рестриктивните мерки няма да засягат петролопровода „Дружба“

Решението дава възможности и на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия. Хърватия може да получи освобождаване от пакета санкции за внос на вакуумен газьол.

Комисията предложи също така да се ограничи реекспортът на руски петрол, доставян по тръбопроводи за други държави членки или трети държави. Комисията изглежда е ограничила и обхвата на разпоредба, която би засегнала услугите, свързани с превоза на петрол до трети държави. Понастоящем проектът забранява предоставянето на техническа помощ, брокерски услуги или финансиране или финансова помощ в срок от шест месеца след приемането му. Предишното предложение за санкции включваше и „всякакви други услуги“, което обхващаше и предоставянето на застраховки за превози.

Изключването на петрола от тръбопроводите от мерките ще намали въздействието на санкциите.

Среща за последните обсъждания между посланиците на страните членки в ЕС е насрочена за днес, когато те ще могат да обсъдят преработения пакет.

Въпреки турдностите по постигане на съгласие в ЕС по шестия пакет санкции по-голямата част от държавите дадоха сигнали, че са готови да се откажат от руските доставки, включително и Германия и Полша.

Утре, понеделник 30 май, предстои и среща на лидерите на ЕС в Брюксел, когато ще се обсъжда войната в Украйна.

Тръмп показа как ще бъде спряна руската агресия в Украйна

Тръмп показа как ще бъде спряна руската агресия в Украйна

Петролът трябва рязко да поевтинее