333126e94cd8f900d259638c5a952d08

Евродепутати от ГЕРБ, ДПС и БСП правят форум за „преосмисляне“ на мониторинга над страната ни

Говорители на събитието в Брюксел ще бъдат Сотир Цацаров и Георги Колев

Български евродепутати от трите политически семейства – ЕНП, ПЕС и АЛДЕ организират на 16 март в Европейския парламент в Брюксел конференция на тема „Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки“.

Акцентът във форума е посветен на „Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България“, а говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Зад инициативата застават Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС.

Дискусията се провежда на фона на провалената съдебна реформа у нас, както и месец след като от думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер стана ясно, че Румъния ще бъде отделена от България за мониторинговия механизъм. В същото време той изрази надежда, че до края на мандата на комисията, който приключва в края на 2019 г., България ще излезе от мониторинговия механизъм.

Срещу инициативата на евродепутатите вече се противопоставиха от Гражданския съвет на РБ, както и от ДСБ.  Те определиха искането като вредно и като начин за запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред, по които от години Брюксел има критики, но липсват реални действия за напредък.

В началото на годината пък евродепутатите от БСП и ГЕРБ Илияна Йотова и Емил Радев обявиха, че механизмът за сътрудничество и контрол не работи, така както е бил замислен, когато България се присъединяваше към ЕС през 2007 година. Според  тях механизмът повече вреди на България в европейски и международен план и не дава очакваните резултати вътре в страната.

Преди дни Филиз Хюсменова коментира, че с колегите й от ГЕРБ и БСП не твърдят, че България е постигнала високи стандарти за правов ред, върховенство на закона и ефективност в борбата с корупцията, не оправдават темповете, с които се извършват реформите. Притеснени били обаче, че Механизмът за сътрудничество и проверка придобил дискриминационен характер, като се прилага единствено към България и Румъния, а не към страни със сходни проблеми, които се присъединиха след нас към ЕС.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *