991-ratio-zelen-sertifikat

Девет месеца от поставянето на последната доза за пътуване в Европа

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против COVID-19. Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза.

Официално: Утвърдиха COVID сертификат на ЕС и за бустерната доза от ваксината

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза. Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите – 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила.

Откриха първата градска тоалетна със зелен сертификат във Варна

Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света. Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Print Friendly

Автор: https://dariknews.bg/


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *