Гърция планира да плати на „Газпром“ следващия месец по начин, който няма да наруши санкциите на Европейския съюз срещу Русия, каза в четвъртък министърът на енергетиката на страната, цитиран от електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Гърция, която разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си нужди, има договор за доставка с Газпром, който изтича през 2026 г.

Следващото плащане от основната гръцка газова компания DEPA към „Газпром“ за доставките на газ през април се дължи на 25 май, каза министърът на енергетиката Костас Скрекас пред гръцкото радио Skai, без да уточни в каква валута ще бъде извършено плащането.

„Ще плащаме по начин, който няма да нарушава санкциите и да гарантира енергийната сигурност на страната ни“, каза Скрекас.

„“Газпром“ предложи начин на плащане. Това има правни, финансови и политически аспекти. Ние оценяваме всички тези аспекти“, каза той, като призова министрите на енергетиката на ЕС да се съберат следващата седмица, за да постигнат съвместен отговор по въпроса.

Кремъл обеща да пусне газа за България и Полша, ако си платят в рубли

Кремъл обеща да пусне газа за България и Полша, ако си платят в рубли

Путин не планира контакти с колегите си от двете страни за обсъждане на доставките

Съгласно новата руска платежна система купувачите ще депозират евро или долари в сметка в руската „Газпромбанк“, която ще ги конвертира в рубли, ще ги постави в друга сметка, собственост на чуждестранния купувач, и ще прехвърли плащането в руска валута на Газпром.

Планът остави държавите-членки на ЕС разделени. Говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому каза в четвъртък, че конвертирането на евро в рубли е технически проблем.

„Плащахме в евро и ще плащаме в евро. Как ще бъдат конвертирани в рубли е въпрос, който ще бъде изяснен“, каза той на редовен брифинг за пресата.

„Вярвам, че процесът ще бъде кристално ясен до края на май, когато трябва да извършим плащането към „Газпром“.

Припомняме, че кореспондентът на БНР в Атина каза, че Гърция може да помогне на България чрез количества втечнен газ, които да бъдат изпратени по терминала от остров Ревитуса в близост до Атина, както и засилване на работата по връзката Комотини-Стара Загора. Друга възможност за подкрепа е терминалът при Александруполис, но този терминал се очаква да започне работата през следващата година. Цената на газа поне ще бъде с 20% по-висока, което е много трудно за икономиката на Гърция, както и за обикновените потребители на ток. 40% от природния газ в Гърция е руски.

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Хидротестовете на всички 8 кранови възела на газопровода са изпълнени успешно