Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор у нас, е изненадало Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право, съобщава БНР.

Това са обявили от Венецианската комисия на днешното заседание на мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Припомняме, днес мониторинговата група обсъжда за втори път ситуацията в България, като заседанието се провежда онлайн.

По думи на представителя на Венецианската комисия подобна фигура не е част от световната практика. Според него решението за нейното създаване като „странно“.

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева посочи, че покана за участие в заседанието е била отправена и към премиера Бойко Борисов, но той е отказал.

ЕП отново обсъжда ситуацията в България

Обновена

ЕП отново обсъжда ситуацията в България

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията ще заседава утре

„Това е дълбоко разочароващо, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес“, изтъкна Йончева.

Според нея мониторинговата група ще се обедини около становището, че на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори, поради което ще има още писмени въпроси.

Въпреки че първоначално беше обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се създава втора фигура на главен прокурор

В заседанието участват и заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на ЕК и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа, Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, този път няма да вземе участие в заседанието.

Припомняме, очакваше се заседанието да се проведе през декември 2020 г. То обаче беше отложено по технически причини.

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

Пленумът на ВСС ще избира разследващия прокурор, който трябва да има поне 12 години стаж

Евродепутатът ни Елена Йончева съобщи, че според групата отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, изпратени след изслушването им през август, са били незадоволителни.

През август 2020 г. евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.