19590

Българите в чужбина настояват за право на глас

Пореден опит за промяна в Изборния кодекс

 

 

Хиляди български граждани, живеещи в чужбина, се обединяват чрез подписването на нова петиция около искания за промени в Изборния кодекс, за да могат да упражняват ефективно правото си на глас. Конкретните цели са автоматичното отваряне на рекордния брой секции извън страната от парламентарните избори през 2014 г., както и създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“ (МИР „Чужбина“).

Чрез създаването на такъв многомандатен избирателен район българите зад граница ще имат свои преки представители в Народното събрание. Петицията поставя искането както извън, така и на територията на България още на предстоящите избори да може да се гласува и по пощата, а впоследствие да се изгради система за електронно гласуване. Петицията е адресирана до висшите ешалони в българската политика.

Инициативата е на организаторите на протестните шествия в Австрия, като целите на петицията се подкрепят от протестиращи българи и от множество други държави.

„Исканията не са нещо нещо ненормално, а напротив – гласът на българите зад граница трябва да бъде зачетен наравно с останалите гласове“ – отбелязва Стефан Манов, член на ОС към ЦИК и споменава съседни на България държави, в които тази практика вече е факт, като Северна Македония и Румъния.

В допълнение експертът коментира и ефекта от автоматичното отваряне на секции през 2014 г.: „През 2014 г. гласуват 145 хиляди българи зад граница, спрямо 115 хиляди през 2013 г. Резултатът е 60% повече гласували в САЩ, Западна Европа и Австралия, и 5% по-малко в Турция.“

Сънародниците ни в Австрия се събират вече седем пъти на протести и нямат намерение да се отказват. Очаква се следващото протестно шествие да е след две недели, а усиленото събиране на подписи тепърва започва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В инициативата се включиха български граждани от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австралия, Канада, Холандия, Белгия, Дания, Норвегия и други. Подкрепа за исканията има и от страната.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *