video_b2cacf46d112b49b0f59e238126ef82c

Великобритания си тръгва от ЕС.Дейвид Камерън подаде оставка

Автор:

news.bg

Окончателните данни от гласуването съобщи Джени Уотсън, главен преброител на референдума във Великобритания, който се проведе вчера.

16 141 241 са подадените гласове за оставането на страната в Европейския съюз.

17 410 742 са гласовете за излизане на страната от Европейския съюз.

Изчисленията показват, че 1 299 759 повече британци гласуват за излизане от Европейския съюз.

Процентно разпределението на гласувалите е:
51.9% – за излизане от ЕС и 48.1% за оставане в Общността.

 

Общо подадените бюлетини, които се считат за недействителни по няколко признака според законодателството, са 25 359, посочи Уотсън.

Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън. Това е най-високият процент на избирателна активност от 1997 г.

Дейвид Камерън подаде оставка

Дейвид Камерън подаде оставка

Министър-председателят отказа да бъде капитан на излизането от ЕС

Малко по-рано, когато окончателните резултати не бяха оповестени, но превесът сочеше за Брекзит, председателят на партията на националистите в Северна Ирландия „Шин фейн” Деклан Кирни заяви, че в случай на окончателно излизане на Великобритания от Европейския съюз, британското правителство вече няма да има пълномощията да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия.

Затова и Брекзита дава повод и аргументира обединяването на региона с Ирландия.

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Срив в курса на британската лира до 1.3477 спрямо долара

Подобна настройка се чу и от Шотландия, пише BBC.  Бившият лидер на шотландските националисти Алекс Салмонд вече призова да се проведе повторен референдум за независимостта на Шотландия.

В региона 62% от избирателите гласуваха против излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ако британците гласуват за излизане от ЕС, минималният период за напускане след вота ще бъде две години. През този период страната ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки.

Технически британските депутати могат да блокират излизане от ЕС, но това ще се разглежда като политическо самоубийство, тъй като се пренебрегва волята на народа. Резултатът от допитването не е правнообвързващ. Парламентът ще трябва да прокара съответните закони, които ще извадят страната от ЕС.

========================================

Дейвид Камерън подаде оставка

Автор:

news.bg

 

След излизането на окончателните резултати от гласуването на британците на референдума, премиерът на страната Дейвид Камерън подаде оставка.

В изявление на „Даунинг стрийт“ 10 по традиция Камерън се изправи пред журналистите и поздрави всички, които са участвали във вчерашния вот и специално тези, които са гласували за оставането на страната в Европейския съюз.

Горд съм, че съм премиер на тази страна от 6 години„, заяви Камерън и отново изрази увереността си, че Великобритания е много по-силна в рамките на ЕС.

„Но британският народ направи едно важно решение вчера и това е кралството да излезе от Общността. Страната се нуждае от ново ръководство„, заяви още Камерън.

Резултатите от гласуването не му дават правото да бъде капитан на нацията, според думите на Камерън.

По отношение на оставката си той увери, че решението не го е взел лекомислено.

От думите на Камерън стана ясно обаче, че той няма намерение да задейства чл.50 – за излизането на страна от Европейската общност. Това ще остане като отговорност на следващия премиер на страната.

Премиерът Камерън обясни, че в сила до финализиране на процедурата по излизането на страната от ЕС в сила остават настоящите правила. Той успокои както гражданите на чужди страни, които работят и живеят в Кралството, така и великобританците, които живеят и работят в други страни.

Сега трябва да се подготвим за преговори с Европейския съюз”, посочи Камерън и заяви, че трябва да се разчита на пълната ангажираност на правителствата на Северна Ирландия и Шотландия, „на всички части от нашето кралство”.

Ние трябва да предоговорим нашето положение в ЕС”, посочи Камерън.

По думите му в името на сигурността страната се нуждае от ново ръководство. Дейвид Камерън увери, че неговото правителство в следващите три месеца ще осигури стабилност и приемственост на страната.

Решението е взето – да напуснем и трябва да намерим начин това да се случи”, завърши Дейвид Камерън.

Print Friendly

Автор: NEWS.BG


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *