768x432.jpgcdcdfdwqa

Бокова ще работи за мир и преодоляване на различията, ако оглави ООН

Българският претендент за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова заяви, че ще работи за междукултурен диалог, толерантност, мир и преодоляване на различията, ако бъде избрана да оглави световната организация.

 

Десет кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия „Ал Джазира“. В продължение на два часа и половина претендентите изложиха приоритетите си в случай че бъдат избрани и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми, като ситуацията в Близкия изток, в Южен Судан или климатичните промени.
Дебатите преминаха в два кръга. В първия участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора и бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич. След кратко прекъсване на трибуната се качиха генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

 

След встъпителните си думи за отговор на всеки въпрос кандидатите имаха по една минута. Всички се изказаха за реформа на Съвета за сигурност на ООН и посочиха, че в сегашния му вид той не отговаря на международната действителност.
В края на дебатите пък на всички участници беше дадена възможност да произнесат заключителни думи в продължение на 30 секунди.

 

Тогава Бокова каза, че ако бъде избрана за генерален секретар, ще положи усилия за установяване на диалога между културите, за търпимост, за мир и за преодоляване на разногласията. Бокова изрази надежда, че ще постигне това благодарение на опита, натрупан в ЮНЕСКО в борбата с екстремизма, защитата на наследството и културата.

 

Въпросите за мира, превенцията на конфликтите и екстремизма бяха засегнати от нея по време на отговорите й на различни въпроси, зададени от присъстващите в залата.

 

Тя посочи, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите.

 

Бокова обеща да работи за разрешаването им, ако бъде избрана за генерален секретар на световната организация. Тя посочи, че образованието не е само предпоставка за развитието, но е и средство за превенция на екстремизма и на конфликтите по света.

 

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак и бившият пръв дипломат на на Македония Серджан Керим участваха с видеообръщения в дебата, извинявайки се, че не са успели да бъдат в Ню Йорк.

 

Следващата седмица 15-членният Съвет за сигурност започва неформално тайно гласуване, за да избере кандидат, който да препоръча на Общото събрание на ООН. Резултатите от това гласуване при закрити врата няма да бъдат правени обществено достояние. На членовете на Съвета за сигурност ще бъдат раздадени бюлетини за всеки един кандидат. Те ще имат три възможности – да поощрят избора на даден кандидат, да не го поощряват или да не изразяват мнение. Съветът ще преброи бюлетините и ще информира страните, издигнали кандидати, за резултатите на техните кандидати. Но цялостните резултати от това гласуване няма да бъдат огласявани.

 

Накрая петте страни членки на Съвета за сигурност с право на вето ще трябва да се споразумеят за един кандидат и тук няма изискване към тях да взимат предвид популярността на кандидата в Общото събрание. Съветът се надява, че ще постигне това споразумение до октомври, казват дипломати.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *