Още по темата

  • Казусът ЧЕЗ – иззема ли държавата бизнеси на хората
    Преди 3 часа

На сайта на чешкото правителство беше публикувано официално изявление от името на премиера в оставка Андрей Бабиш, за позицията на Чехия по отношение на сделката за продажба на българските активи на енергийната компания ЧЕЗ.

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Борисов: Този път оставка няма да има – ще ги разнищя

Радев за ЧЕЗ: Заблуждават ни, оставката генерира въпроси

Бабиш заявява, че договорът между чешката компания и купувача „Инерком” вече е затворен. Това повдига въпроса как точно българската държава ще преговаря, за да получи контролен пакет върху най-големия доставчик на електроенергия за крайни клиенти в България.

„Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на „ЧЕЗ Груп”, посочва Бабиш.

„По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на процеса на продажбата – за „Инерком”, аз бях помолен да ги разсея. Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на „Инерком”, така и по отношение на източниците на финансиране и че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите”, подчертава Бабиш.

„Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително появилата се и в българските и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик”, отчита Бабиш.

„Българският премиер също беше заинтересуван по принцип от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ, вместо „Инерком”. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорът с „Инерком” вече е затворен”.