са-13

Аплодираха на крака Путин в Палмира

Аплодираха на крака Путин в Палмира: „Всеки успех в борбата с тероризма трябва да се възприема като обща победа”

Masova ekzekuciq

Масова екзекуция, извършена от „Ислямска държава“ в античния театър в гр. Палмира.

Събитието изглеждаше така, пише Diario de Noticias, Португалия: Между колоните на каменни плочи на арената на римския театър в Палмира, където преди по-малко от година 25 души на колене очакваха изстрел в главата от джихадистите на „Ислямска държава“, свиреше оркестър. Около античния театър – храмът Баал-Шамина и статуята „Лъвът Аллат”  — свещени камъни, чиято вина се изразява само в това, че са възхвалявали древни богове, а не един бог и неговия пророк Мохамед — сега са начупени и обърнати в пръстта.

През март тази година фанатиците са прогонени от Палмира и по този повод се проведе вчерашния първи концерт в освободения и разминиран град

3 - Copy

Състоялият се на 6 май 2016 г. концерт на Мариинския театър в освободения от терористите гр. Палмира.

Както и всичко, което се случва, може да се разглежда от различни гледни точки, ще цитирам тук само две противоположни позиции на „Diario de Noticias“ за състоялия се концерт. Вчера путинска Русия е разгънала пропаганда, чрез изпращане в Палмира приятелите на президента – диригентът Валери Гергиев и виолончелиста Сергей Ролдугин, плюс оркестъра на Мариинския театър от Санкт-Петербург. Това е първата версия.

Втората версия на изданието е, че вчера в Палмира, бивш турски и сирийски град, сред паметниците на световното културно наследство на човечеството, ассирийци и римляни свиреше оркестър, който вече е бил на имперците, а след това съветските (и е наречен на името на Киров), а след падането на комунизма отново става Мариинским, и в това е общата нишка цивилизация, която служи за пример на самия оркестър, който някога е дирижирал Берлиоз, Чайковски и Малер, (за това чии приятели са те, нищо не се знае). Вчера начело му стоеше маестро Гергиев, приятел на Путин. И аз, макар да не е съм приятел на последния, се чувствам в дълг пред него за това, че той изгони варварите, а в Палмира звучеше Прокофиев и Бах.

Както вече ви информирахме по време на концерта чрез специална видеовръзка със сирийския град Палмира руският президент Владимир Путин поздрави всички присъстващи изаяви, че всеки успех в борбата с тероризма трябва да се възприема като обща победа, и само тогава тероризмът може да бъде победен.

По време на видеовръзката Путин отбеляза, че тази акция се разглежда като символ на надеждата не само за възраждането на Палмира, но и за избавлението на съвременната цивилизация от международния тероризъм.

„А за това е необходимо всеки успех в борбата с тероризма да се приема от всички без изключение като обща победа, а всяка жертва на терора да се възприема винаги и навсякъде като лична загуба и болка. Само такова отношение към това абсолютно зло ще ни помогне окончателно да го победим“, каза Путин, а всички присъстващи го аплодираха на крака.

13152809_931237546989310_1822812497_n
Най-известните паметници на древния римски град Палмира са унищожени. Това заяви министърът на генералната дирекция на антики и музеи в Сирия пред Медия Мост България. По думите му, всички древни обекти са били подложени на сериозни сривове, но щетите по основния масив се оказват сравнително малки.

Унищожена е Триумфалната арка, статуята на „Лъвът Аллат“, погребалните кули в така наречената долина на гробниците. В същото време почти непокътнат се оказа театърът, където се проведе концерта, построен в епохата на римското владичество, а също така и множество бюстове, за които археолозите се опасяваха, че терористите от ИДИЛ могат да ги продадат на черния пазар на антики.

Припомняме, от май 2015 г. и до неотдавнашното освобождаване на Палмира, градът се намираше в ръцете на терористичната група ИДИЛ. През март с помощта на руските военновъздушни сили градът бива освободен. В момента руски сапьори и инженери работят по разминирането на града и околностите.

Разрушен е съвременния град около древния град Палмира. В него са се базирали терористите. Забелязах как някои от жителите на съвремения град се връщат по домовете си, да оценят щетите. Част от сградите са напълно сринати и изравнени със земята. Навсякъде има следи от куршуми. Освен това много от домовете са минирани. Продължава  работата по тяхното разминиране.

Както вече писахме, имало много нови начини за миниране. Един такъв пример ни демонстрираха със свещената книга за мюсюлманите Корана, който също може да бъде миниран. На пръв поглед всичко изглежда безобидно, решавате да вдигнете светата книга от земята и в този момент може да се окажете без пръсти или ръце.

 

Asad

Халед ал-Асад.

Световната археологическа общност е шокирана от зверското убийство на известния учен Халед ал-Асад, посветил целия си живот на „люлката на християнството“ и разрешаването на сирийския въпрос.
Бунтовниците от „Ислямска държава” го екзекутират след цял месец мъчения, с които се опитвали да изтръгнат от археолога информация за местонахождението на древни съкровища в Палмира.
Когато става ясно, че бойци на терористичната организация ИДИЛ ще атакува Палмира, сирийски учени, начело с Ал-Асад направили всичко възможно, за да укрият уникални, безценни древни културни исторически паметници. Именно 82-годишният археолог изиграва главната роля в спасяването на стотици безценни артефакти, изнесени и скрити на безопасно място. И именно заради това е толкова брутално убит.

Халед ал-Асад е бил подложен на изтезания от терористите, но отказал да издаде мястото на скритите съкровища. Той отказва да напусне и своя роден град Палмира с думите: „Аз съм роден тук и ще остана в Палмира, като го защитавам, дори ако това ще ми струва живота.“ – каза експертът и професор по археология от Дамаския университет Ахмад Тараки. Ръководителят на Катедра антики и музеи Маамун Абдул Керим обобщи, че за мъченическата смърт на Халед ал-Асад е станало известно от членове на семейството му. Ал-Асад е бил обезглавен на площада пред музея, в който той работи повече от 50 години. След това тялото му било изложено да виси на стълб за назидание в близост.
Бруталното убийство на учения предизвика огромен отзвук в световната научна общност. „Ние сме загубили не само голям учен, убит е един от стълбовете на съвременната археология“, заяви Ахмад Тараки от името на Дамаския университет. Официалният представител на държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви: „САЩ категорично осъждат бруталното убийство на човек, посветил целия си живот за опазване на културни ценности“.

Източният институт на Чикагския университет излиза с изявление, в което се казва: „Ние драстично осъждаме това зверско и безсмислено убийство. Ние скърбим за загубата на големия учен и много смел човек, който е отдал живота си, защитавайки безценните съкровища на Палмира“. Бивш директор на музея в Палмира, археолог, Наричат го още: икона на археологията в Палмира. Навсякъде археолозите и историците го наричали „г-н. Палмира“. Фактът, че днес Палмира е толкова значимо за световната археология място – заслугата е точно на ал-Асад. Той почти го отваря за света. Загубата на Ал Асад е загуба на един голям източник на знания за Палмира и нейната история, с такива знания, за които не може да се прочете в книгите“.

Английският историк на исляма, писателят Том Холанд е написал: „Ал-Асад е не само мъченик, той е герой“.

Генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова казва: „Ужасното убийство на големия учен ни подвергна всички нас в дълбок шок. Те го убиха за неговата всеотдайност към Палмира. Терористите успяха да убият велик учен, но никога те не ще успеят да накарат да мълчи историята“.

Халед ал-Асад е роден в Палмира през 1934 година. Завършва Дамаския университет и е професор на историческите науки. От 1963 г. до 2003 г. е пазител на античният град Палмира. По-късно е работил и като експерт в Отдел антики и музеи в Палмира. Направил е редица забележителни археологически открития, написал над 20 книги за Палмира и Пътя на коприната. Свободно владеел арамейски език, езикът на Исус Христос, той е направил най-много преводи от този език.

Когато заради напредването на възрастта ученият не можел повече да води активни археологически разкопки, той се премества по-близо до руините на римския град Палмира, за да ги вижда от прозореца на своя дом. Дори дъщеря си нарекъл в чест на кралица, управлявала Палмира през 1700 год. – Зенобией.

Племенникът на Халед ал-Асад е видял със собствените си очи, как „бунтовниците“ са донесли 82-годишен учен на площада и чул, как те четат и огласят списък на неговите „престъпления“. В вината му вменяват това, че той „си взаимодейства с неверени (т.е. с европейските учени) и е пазител на „идоли“. Когато над ал-Асадом доближили нож до гърлото му, неговият роднина не издържал и избягал от площада. не бил в състояние да видим това ужасно зверство над своя роднина“.

Организацията „Ислямаска държава” продължава да унищожава исторически паметници и културното наследство на ЮНЕСКО. До този момент никой, дори и най-опасните терористи, не са извършвали толкова варварски унищожения на безценни паметници на историята.

 

 

Print Friendly

Автор: Борис Анзов-Специално за "Несебър нюз"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *