Руският президент Владимир Путин обяви, че е убеден, че оръжия за масово поразяване няма да бъдат използвани в какъвто и да е конфликт на Корейския полуостров.

В изказване по време на Източния икономически форум във Владивосток, руският държавен глава увери, че има възможност да се постигне уреждане на проблема с Пхенян по дипломатически път.

„Това трябва да бъде направено“, подчерта Путин, добавяйки, че страните трябва да работят заедно за постигането на положителни резултати, съобщават руските медии.

Тръмп: Военните действия срещу Северна Корея не са първият ми избор

Тръмп: Военните действия срещу Северна Корея не са първият ми избор

Но няма да търпи провокации

Руският президент припомни, че през 2005 г. участниците в преговорите относно ситуацията в Северна Корея са били близо до намирането на решение на проблема.

„Бяха постигнати споразумения, съгласно които Северна Корея пое задължението да ограничи програмата за ядрени ракети, докато всички останали страни в процеса обещаха да допринесат за тази цел“, посочи Путин.

Но след това „за съжаление… някой поиска от Северна Корея нещо, което те не бяха обещавали, и постепенно тази ситуация се влоши до сегашното ниво„, посочи още той.

Междувременно министърът за развитието на Далечния изток на Русия Александър Голушка обяви, че Москва е готова да работи за развиване на отношенията със Северна Корея в рамките на ограниченията и санкциите на ООН, но ракетните и ядрените опити на Пхенян имали отрицателно въздействие върху търговските и икономическите отношения.

Говорейки пред журналисти след срещата си със севернокорейската делегация на Източния икономически форум Голушка коментира, че „корейските партньори“ се опитват да установят търговски и икономически отношения с Москва. Ала ракетните и ядрените дейности на Северна Корея потискали възможността за развитие на такива отношения и сериозно вредели на търговския и икономически аспект на двустранните отношения.

Ние ги помолихме да се въздържат от такива действия в бъдеще, тъй като те заличават усилията на междуправителствената комисия“, посочи Голушка.