president_vladimir_putin_tass_13964506_b

Уикенд в тайгата: как Путин прекарва свободното си време и защо?

Руският президент изкара уикенда в сибирската тайга. Въобще Путин предпочита активния отдих: разходка до дива местност, риболов, екстремен спорт – при това на територията на Русия. Политолози смятат, че президентът така агитира руснаците да почиват в родната си страна и същевременно подчертава силата си.
Путин
Владимир Путин на риболов. Снимка: Алексей Николски / РИА Новости
Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков на 2 март разказа пред журналисти, че неговият началник се намира в сибирските гори. След работна визита в Красноярск (3352 км на изток от Москва) президентът решил да си вземе един ден отпуск и да го прекара в някоя дива местност. По думите на Песков, „Путин се е намирал на 400 км от най-близкото населено място, в походни условия“. Изкарал е в тайгата 2 нощи и сутринта на 3 март се е върнал в Москва.

Това не е първия път, когато президентът на Русия избира да почива далеч от цивилизацията. През 2014 г., на рождения си ден 7 октомври, Путин отиде на почивка в Сибир. Там, според собствените му думи, се е разхождал из планините и изминал почти 9 км, от което после го боляло всичко.

Путин води млади сибирски жерави с мотоделтаплан. Снимка: ReutersПутин води млади сибирски жерави с мотоделтаплан. Снимка: Reuters

Успешен улов

Освен пешеходните разходки, Путин обича риболова. Няколко пъти е ходил за риба с премиера Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Едно от ходенията на риба стана историческо: на 17 август 2011 г. (в периода 2008-2012 Путин беше премиер, а Медведев – президент) с въдици в ръка решиха да проведат „обратна рокада“ – Путин отиде на президентски избори, а Медведев зае премиерското кресло.

На друг риболов, през 2013 г., Путин хвана 21 килограмова щука (според прессъобщението на Кремъл). Президентът бил много щастлив и даже целунал трофея, а след това разказвал, че истински се е влюбил в риболова след този случай.

Путин с неговите кучета: българската овчарка Бъфи и Юме, порода акито ина. Снимка: Алексей Дружинин / РИА "Новости"Путин с неговите кучета: българската овчарка Бъфи и Юме, порода акито ина. Снимка: Алексей Дружинин / РИА „Новости“

Кънки и ски

Докато разказваше за заниманията на своя патрон на Нова година, Дмитрий Песков отбеляза, че президентът обича да плува и да играе хокей, “и прави това, когато има възможност, ежедневно“. Хокеят е особено скъп на сърцето на Путин: понякога се включва в мачовете на Нощната хокейна лига (НХЛ – любителска лига, основана през 2011 г. по негова инициатива). През 2015 г. президентът даже вкара 7 шайби в гала мач на лигата, играейки за сборната “Звездите на НХЛ“.

Още един активен спорт, любим на Путин, са ските. При възможност обича да се спуска в планината с някой от чуждестранните лидери – последния път компания му направи президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев по време на визитата на Путин в Алма Ата.

Владимир Путин и Дмитрий Медведев карат ски в Сочи. Снимка: Дмитрий Астахов / ТАССВладимир Путин и Дмитрий Медведев карат ски в Сочи. Снимка: Дмитрий Астахов / ТАСС

Експертите допускат, че активната почивка на Путин е сигнал към сънародниците му, че президентът, макар и на 64 г. е все така активен и пълен със сили. “Това безспорно се харесва на електората и защо не? Всички харесват здрав и силен президент“, цитира радио “Комерсант FM“ думите на политолога Дмитрий Тулчински.

Путин по време на тренировка на "Нощната хокейна лига" в Красная поляна, Сочи. Снимка: Алексей Николски / РИА "Новости"Путин по време на тренировка на „Нощната хокейна лига“ в Красная поляна, Сочи. Снимка: Алексей Николски / РИА „Новости“

Забрави за Хаваите, почивай в Тува

Когато Путин все пак си взема почивка, предпочита да прави това в Русия. Със ски се спуска най-често в Подмосковието или в Сочи, а епическата риба успя да хване в езеро в Република Тива (3700 км от Москва до столицата на републиката). Тази република не е най-мощният магнит за туристите даже в Русия, но Путин я посещава много често. През 2007 г. той доведе тук принца на Монако Албърт II, а през 2009 г именно там беше направена знаменитата снимка, на която Путин язди кон гол до кръста.

Владимир Путин на почивка в Тува, 2007 г. Снимка: Дмитрий Астахов / РИА "Новости"Владимир Путин на почивка в Тува, 2007 г. Снимка: Дмитрий Астахов / РИА „Новости“

През януари държавният глава на републиката Шолбан Кара-оол даже  предложи да организира там среща между Путин и Тръмп, за да могат по думите му „в девствената тайга  да намерят общ език и да бъдат честни един с друг“.

Политолозите отбелязват, че почивката на Путин в Русия е послание към народа да не пътуват през ваканциите зад граница, а да прекарват времето си във вътрешността на страната. „Путин подпомага развитието на различни туристически дестинации, които не са особено познати и очевидни както за сънародниците му, така и за чужденците. Той откровено развива Русия като туристически бренд“, казва Дмитрий Орлов, генерален директор на „Агенцията за политически и икономически комуникации“.

Главоболие за спецслужбите

По време на тренировка по джудо. Снимка: Алексей Николски / ТАССПо време на тренировка по джудо. Снимка: Алексей Николски / ТАСС

В същото време експертите отбелязват, че почивката на президента си е преди всичко негов избор, а не приумица на кремълските политически технолози. „Никой не го кара да прави това“, отбелязва шефът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.

Според Мухин любовта на Путин към екстремните преживявания понякога е неудобна за помощниците му. „Любознателността на Путин и влечението му към екстремната почивка е до голяма степен главоболие за нашите спецслужби“, казва Мухин. Не е лесно да обезпечиш безопасността на президента, докато той броди из тайгата. Но във всеки случай обкръжението на Путин е длъжно да се примири с факта, че той провежда ваканциите си както сам иска.

Снимка: Kremlin.ruСнимка: Kremlin.ru

Print Friendly

Източник: Автор: Руски двевник


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *