Още по темата

  • Гьокче: Това са извънредни обстоятелства, които изискват извънредни мерки
    Преди 1 ден

Днес в Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за преврат.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове. Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

ДА СИ ПРИПОМНИМ СЪБИТИЯТА В СНИМКИ

Кой организира опита за преврат в Турция

В петък над 500 души се насочиха към военната база в Инджирлик, от която се твърди, че са излитали самолети, участващи в опита за преврат – вижте във видеото. Базата се използва както от турската, така и от американската армия.

Презденът Реджеп Ердоган обяви, че в събота в страната ще започне „национално демократично бдение“. В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен „Мост на геройски загиналите на 15 юли“, тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

Ердоган за пореден път изрази твърдата си позиция срещу предполагаемите пучисти

Защо държавата трябва да „храни“ онези, които са членове на терористична организация, заяви Ердоган в интервю за Би Би Си.

Опитът за преврат струвал 100 млрд. долара на Турция

Те (членовете на ФЕТО) проникнаха в правосъдната система, в армията, полицията, медиите. Така те организираха опита за преврат, каза Ердоган. Той добави, че турското правосъдие работи, за да бъдат наказани виновниците за пуча.

Ердоган говори пред Би Би Си и във връзка с масовите уволнения, извършени в Турция след опита за преврат. Трябва ли да оставим тези пучисти на позициите им и да не ги уволним, когато ги заловим? Не, съжалавам, каза Ердоган.

Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу действията на Ердоган

Източник: ЕПА/БГНЕС

Той спомена, че 500 хиляди души са били уволнени по време на обединението на Източна и Западна Германия и никой не е казал нито дума.

Не трябва да има съответна намеса срещу лицата, които извършват опит за преврат срещу държавата? Това не е възможно, подчерта Ердоган. Той отхвърли твърденията, че над сто журналисти са в затвора в Турция, като посочи, че тези, които са зад решетките, не са журналисти. Някои от тях са сътрудничели с терористични организации. Някои от тях са арестувани за притежание на оръжие, каза турският държавен глава.

Фетхуллах Гюлен, живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник, обвиняван от турските власти, че е организирал преврата, отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат.

След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени, посочва Гюлен

„Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани – всичко това по нареждане на правителството“, казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да „отстранят“ всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

В навечерието на годишнината от опита за преврат турското правителство уволни над 7 хиляди полицаи, държавни служители и преподаватели, съобщиха световните агенции, като се позовават на нов указ, публикуван в рамките на извънредното положение, наложено след неуспешния пуч.

Новата вълна уволнения засяга общо 7348 души, сред които 2303 полицаи, вкл. висши офицери, както и 302 преподаватели в университети в цялата страна, предаде Ройтерс. Уволнени са и стотици служители в министерствата на правосъдието и външните работи, съобщи ДПА, като се позовава на Си Ен Ен Тюрк. Уволнените лица са посочени поименно в указа.

Над 50 000 души бяха арестувани, а 150 000, вкл. държавни служители, военни, полицаи и учители – отстранени от работа след осуетения опит за военен преврат. Турция обвинява за пуча живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и твърди, че чистките са насочени срещу негови последователи. Гюлен отхвърля обвиненията.

Европейският съюз отправи послание за солидарност и сътрудничество с Турция

В съвместно изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посочват, че блокът продължава да осъжда опита за преврат, гарантирайки пълната си подкрепа за демократично избраните институции в страната.

„На 15 юли 2016 г. турският народ стана свидетел на опит за преврат, който отне живота на стотици невинни цивилни и остави над 2000 души ранени. Една година по-късно ЕС повтаря своето осъждане на опита за преврат, също както направи в първите часове на драматичната вечер на 15 юли 2016 г. и повтаря подкрепата си за демократично избраните институции в страната. ЕС е солидарен с Турция и целия турски народ”, се казва в позицията от Брюксел, цитирана от в. „Хюриет”.

Посочва се още, че като партньор на ЕС и член на Съвета на Европа Турция се е ангажирала да спазва принципите на уважение на човешките права, фундаменталните свободи и върховенството на закона. „Турция има правото да изправи пред закона индивидуалните извършители на този опит за преврат при стриктно спазване на върховенството на закона и независимостта на съдебната система”, се казва още в текста.