Още по темата

  • САЩ се готвят за „опустошение“, хиляди бягат
    Преди 14 часа
  • „Ирма“ уби 11 души, колко страховит е наистина
    Преди 1 ден

Ураганът „Ирма“ достигна бреговете на Куба с максималната си мощ, и близо милион души бяха евакуирани. Тази нощ бурята удари архипелага Камагуей. Според американски експерти, в момента окото й е на 600 километра от Маями.

Казват, че това е най-мощният атлантически ураган от десетилетия насам и че е най-продължителният циклон, регистриран в света от метеоролозите.

Същевременно Флорида е в очакване на „Ирма“, която вероятно ще бъде там в неделя.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА – КАК ИЗГЛЕЖДА „ИРМА“ ОТ КОСМОСА И КАК СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Преди силата му да падне до 4-та степен, по пътя си „Ирма“ вече взе 23 жертви, опустоши два карибски острова и остави материални щети за милиарди. ​Карибите са опустошени след бедствието. Най-тежко пострада остров Сен Мартен. Опустошена е и Барбуда. В очакване на стихиите Съединените американски щати задействаха най-мащабната евакуация в историята си.
Уникално видео от самолет в окото на урагана „Ирма”

„Ирма“ се превръща в най-страшния ураган в историята

Всъщност очаква се Америка да бъде атакувана от три урагана едновременно.

Единият е „Ирма“, роден на запад от Африка, в Атлантическия океан. Следва го „Хосе“, който се движи по същия маршрут, но все пак е по-слаб – в окото на бурята скоростта е около 195 км в час. „Хосе” в неделя ще премине северно от Пуерто Рико и Хаити, а към вторник сутринта ще отслабне до тропическа буря.

И накрая – „Катя“ – ураган, който се развихря в Мексиканския залив и се очаква да засегне около милион души в западните мексикански щати – около Веракрус, предаде NOVA.

Заради урагана „Ирма“, американските власти призоваха близо 5,6 милиона души да се евакуират,

предава CBS News.

Това е почти една четвърт от населението на щата, който е третият по големина. Властите заявиха, че ураганът върви по маршрут, който може да го отведе от единия до другия край на щата. Метеоролозите предупредиха, че фронтът на урагана е толкова широк, че може да обхване Флорида от единия до другия бряг.

„Това е буря, която ще ви убие, ако не се махнете от пътя й. Всички ще я усетят“,

заявиха от Националния център за урагани (актуална информация следете тук).

Властите предупредиха гражданите, че ще спрат да отговарят на обаждания, щом ураганът „Ирма“ достигне щата. Кевин Гутрие от администрацията на община Паско заяви следното:

„Ако имате сърдечен удар, ако получите инфаркт, ако имате медицински проблем, няма да дойдем и да ви помогнем. Стандартът за извънредни ситуации е такъв, че щом тропическа буря достигне 40-45 метра в секунда, извънредните служби престават да отговарят на обаждания.“

„Призоваваме хората да отидат в домовете на близките си, да евакуират зоната и да послушат предупрежденията ни“, заяви той.

Вижте тук Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди американците, намиращи се на пътя на „историческия и с унищожителен потенциал“ ураган от четвърта степен „Ирма“ да се пазят и ги призова да се вслушват в думите на местните служби.

 

Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено продължава половин година – от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се определя като буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в епицентъра му достигне 17,4 м/сек. При скорост на вятъра 33 м/сек. и повече бурята се превръща в ураган.

Българското посолство във Вашингтон създаде кризисен щаб. При извънредна ситуация можете да се свържете по всяко време с представител на Българското посолство във Вашингтон на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770.