begegegew

Руснаци предпочитат Златни пясъци и Слънчев бряг

Почивките в България тази година поевтиняха с близо ¼. До такива изводи може да се стигне, ако се погледнат резултатите от продажбите през сайта Level.Travel. Средно пътуване до тази дестинация струва 37 хил. рубли (€580), което е с 10 хил. рубли по-малко от миналогодишната стойност.
Крайбрежието на Варна, Черно море
Снимка: Reuters
Най-евтиният туристически пакет за това лято, продаден в края на май от сайта Level.Travel, беше точно за България. Едноседмична почивка от 2 юни в хотел „Перла“ – Златни пясъци с включен самолетен билет, трансфер и закуска за един човек излезе само 6587 рубли.Средно ваканция в България за руски туристи струва около 37 хил. рубли, докато миналата и по-миналата година, според данни на сайта, цените бяха по-високи – 47 хил. рубли.

Като цяло през лятото в България ще отидат 5% от туристите, които купиха почивките си от Level.Travel. Дестинацията е популярна, колкото Черна гора и Испания, и заема 6-о място сред лидерите. Миналата година процентът бе същият, обаче испанските курорти бяха по-популярни, затова България зае 7-о място.

Най-често руснаците, използващи услугите на Level.Travel, предпочитат да почиват в Златни пясъци и Слънчев бряг. Това лято те са 27% и 23% съответно. Миналата година лидерът стана Слънчев бряг, на който се падна 1/3 от всичките продажби – 33%.

Съотношение в проценти по регионите на България според данни на Level.Travel за 2017/2016/2015 гг.  (Периоди от 1 януари до 6 юни).

2017 2016 2015
Златни пясъци 27% Слънчев бряг 33% Златни пясъци 42%
Слънчев бряг 23% Златни пясъци 26% Слънчев бряг 13%
Свети Влас 13% Несебър 12% Поморие 13%
Банско 6% Банско 9% Балчик 8%
Созопол 5% Свети Влас 7% Созопол 4%
Равда 4% Св. Св. Константин и Елена 7% Обзор 4%
Несебър 4% Други курорти 6% Кранево 4%
Чайка 4% Чайка 4%
Св. Св. Константин и Елена 3% Приморско 4%
Поморие 3% Св. Св. Константин и Елена 4%
Други курорти 8%

 

Руснаците предпочитат да посещават българските брегове по двойки (48%), с деца (25%) и по един (15%). Най-ниският показател се пада на пътувания в големи компании, само 2%.

Както обяснява генералният директор на Level.Travel Дмитрий Малютин, стабилна популярност на европейските дестинации е свързана с укрепването на рублата, както и с откриването на нови дестинации за руснаците. „Курсът на руската валута има много голямо значение за пътешествениците. Това дава възможност точно да се сметне бюджетът, да се планират разходите по-добре. Ако ситуацията е нестабилна, хората пътуват по-малко – казва той. – Обаче също е важно, когато туристите не могат да посетят страните, където са свикнали да ходят. Например около 2,5 млн. души годишно са посещавали Египет, 3-4 млн. – Турция. И когато тези дестинации се съкратиха, хората започнаха по-внимателно да разглеждат Италия, България, Тунис и т.н. Сега след отварянето на Турция търсенето започна да се връща [на предишното ниво, бел. ред.], но при това хората продължават да почиват и в други държави“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *