Още по темата

  • Борисов и Путин се договориха за „Турски поток“
    Преди 19 часа

„Пазарни отношения“ на български е „базарные принципы“, смята „Комсомолская правда“. Според руското издание именно такъв израз е употребил българският премиер Бойко Борисов, говорейки за възраждането на икономическите отношения между София и Москва.

„На България толкова ѝ е нужен руският газ, че двете първи лица долетяха на рандеву с Владимир Путин с разлика една седмица – първо президентът, а сега и премиерът“, коментира „Комсомолская правда“ за посещението на Борисов в Москва.

Борисов пред Медведев: Ние и Европа сме потърпевши

Президентът Радев в Русия, поиска „Български поток“

Десислава Радева с елегантен тоалет в Москва

„Много се радвам, че след дълго прекъсване вие се отзовахте на нашата покана“, казал Путин, цитиран от руската агенция ТАСС, и припомнил скорошната визита на президента Радев.

„Комсомолская правда“ цитира част от думите на българския премиер и държавния глава на Русия.

„Взимам върху себе си част от вината за развитието на ситуацията“, признал Борисов. „Много съм благодарен, че не ни се сърдят. Но старшият винаги умее да прощава“.

„Говорихме за това, но мен винаги ме смущават разсъжденията за това кой е старши и кой младши, защото старшият винаги го подтикват да заплати“, отвърнал Путин.

Според „Комсомолская правда“ да се възражда погребаният „Южен поток“ днес не е реално, затова в продължение на два часа зад закрити врата Путин и Борисов са обсъждали доставката на газ в България през Турция.

Министър-председателят на България Бойко Борисов се е извинил пред президента на Русия Владимир Путин за отказа от „Южен поток“, пише и „Взгляд“.

От „Взгляд“ уточняват, че една от версиите за отказа от проекта „Южен поток“ е, че това е направено под натиска на САЩ. Путин тогава характеризирал позицията на България като „беззъба“ и противоречаща на интересите на страната.

„Известия“ пък цитира българският президент Румен Радев според когото в хода на визитата си на 30-31 май правителствената делегация начело с Борисов трябва да уточни параметрите на сътрудничеството с Русия.

„На силно разклатените отношения между Москва и София може да бъде даден нов тласък. Президентът на България Румен Радев не успя да постои в Русия, но премиерът Бойко Борисов отлетя в сряда за Москва за среща с лидера на Кремъл Владимир Путин”, пише „Независимая газета“.

И цитира думите на Радев, че „в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия“.

Източник от българската делегация пояснил за изданието, че „рязката промяна в позицията на София и Брюксел е свързана с опасенията по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и НАТО в Близкия Изток тя се превърнала в изнудвач на ЕС във връзка с имигрантската криза. Напълно вероятно е Анкара в отговор на възможни санкции на Запада да блокира доставките на газ от Русия за Европа по „Турски поток“. Ето защо в София са уверени, че на Европа ѝ е необходим газопровод през територията на България, която също мечтае да се превърне в газов хъб“.