Сергей Кисляк, дългогодишният руски посланик в САЩ, беше домакин на ослепителна вечеря в своето триетажно имение, което се намира съвсем близо до Белия дом, за да вдигне тост в чест на Майкъл Макфол само няколко седмици преди той да поеме поста си на американски посланик в Русия.

Това беше, спомня си Макфол, „изключителна вечеря“, включваща пет ястия от руската кухня за 50 гости, които са споделяли една основна характеристика: те са били високопоставени правителствени служители, задълбочено участвали във формулирането на политиката спрямо Русия за администрацията на Обама, включително високопоставени фигури от Пентагона и Държавния департамент.

Това разказва американският вестник „Ню Йорк таймс“ за попадналия през последно време под светлината на прожекторите посланик на Русия в САЩ покрай скандала за намесата на Русия в американската политика, включително подпомагането на Тръмп да влезе в Белия дом.

„Възхищавах се от обстоятелството, че той се опитваше да достигне дълбоко в нашето правителство и да развива отношения с всички видове хора„, коментира Макфол във връзка с вечерята, състояла се в края на 2011 г., добавяйки: „Бях впечатлен от начина, по който общуваше, начина, по който забавляваше, но винаги с политическа цел.“

Кисляк в последните дни е в центъра на разрастващ се скандал. Двама съветници на американския президент Доналд Тръмп си навлякоха проблеми за това, че не бяха искрени относно контактите си с Кисляк: Майкъл Флин, който беше принуден да подаде оставка като съветник по националната сигурност, а сега и главният прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс, който призна за два разговора, за които доскоро отричаше. Кисляк също така се срещна с зетя на Тръмп и негов съветник, Джаред Кушнер.

Белият дом при Обама панически се опитвал да разгласи намесата на Русия в полза на Тръмп

Белият дом при Обама панически се опитвал да разгласи намесата на Русия в полза на Тръмп

За да не бъде прикрита от новата администрация

Дипломат, чиято кариера започва още по съветско време, 66-годишният Кисляк си взаимодейства с американски правителствени служители от десетилетия, а е посланик във Вашингтон през последните 9 години, като предразполага с приветливото си отношение и добрия си английски. Разбира се, винаги твърдо защитава политиката на Русия.

Руският посланик защити срещите си с американски правителствени служители през миналия ноември, след като той беше запитан по време на реч в Станфордския университет относно твърденията за руска намеса в американските президентски избори. Кисляк повтори позицията на своето правителство, че то не е замесено в хакерски атаки. По думите му, било естествено за дипломати да присъстват на събития като конгреси на политически партии и речи на външнополитическа тематика от кандидат-президенти.

Дори някои критици на руската политика заявиха, че едва ли е изненадващо, че Кисляк се е срещал с приближени на Тръмп.

Експерт по преговорите за контрола върху въоръжаването и с диплома от Московския институт по инженерна физика, Кисляк за първи път е работил в посолството във Вашингтон между 1985 и 1989 г. Той стана първият руски представител в НАТО и беше посланик в Белгия от 1998 до 2003 г. Той се върна в Москва, където прекара пет години като заместник външен министър. Той беше назначен за посланик във Вашингтон през 2008 г.

Той е брилянтен, голям професионалист като дипломат – любезен, приятен, невероятно добър в контрола на въоръженията и руско-американските отношения от десетилетия“, изтъква Сергей Караганов, който дълго време е бил съветник в Кремъл по външната политика.

Някои руски външнополитически експерти сравняват Кисляк с Анатоли Добринин, съветския посланик във Вашингтон от 1962 до 1986 г. и политически играч и в двете столици. Поне доскоро Кисляк играеше по-дискретна, тиха роля във Вашингтон и беше дори по-малко видим в Москва.

„Бих го определил като върховната власт на Русия в САЩ„, посочва външнополитическият анализатор Владимир Фролов.

Въпросът относно контактите между обкръжението на Тръмп и руски официални лица разкри това, което вероятно и двете страна са знаели, а именно, че американските специални служби внимателно следят действията на Кисляк и подслушват телефонните му разговори.

Руските власти в четвъртък изразиха гняв, че действията на техния посланик са били поставени под въпрос и че някои информации в медиите намекват, че той може да е шпионин и да вербува шпиони.

Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, разкритикува ниските професионални стандарти на американските медии.