Русия, Сирия и Иран категорично предупредиха САЩ да не извършват нови удари срещу Сирия и призоваха за международно разследване на химическата атака в град Хан Шейхун на 4 април, съобщава „Асошиейтед прес“.

Руският външен министър Сергей Лавров, който беше домакин на иранския и сирийския си колега на тристранна среща в Москва, осъдил ракетния удар на САЩ срещу Сирия на 7 април като „крещящо нарушение“ на международното право и предупредил, че всякакво по-нататъшно подобно действие би довело до „тежки последици не само за регионалната, но и за световната сигурност“.

Сирийският външен министър Уалид Муалем от своя страна изтъкнал, че срещата изпратила „категорично послание“ до Вашингтон.

Иранският първи дипломат Мохамед Джавад Зариф подчертал, че участниците предупреждават, че всякакви едностранни действия от страна на САЩ са неприемливи.

САЩ обвиниха сирийското правителство за извършването на смъртоносната химическа атака в Хан Шейхун, при която загинаха близо 90 души, като отговориха с ракетен удар по сирийска военновъздушна база. Русия твърди, че жертвите са загинали от химически оръжия, които изтекли, след като сирийски военни самолети ударили склад за боеприпаси на бунтовниците, като Москва предупреди да не се хвърля вината върху Дамаск, докато не бъде извършено независимо разследване.

Русия наложи в сряда вето на проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, предложена от Запада, изтъквайки, че резолюцията не споменавала необходимостта да бъде инспектиран района на атаката.

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за Сирия

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за Сирия

За осъждане на химическата атака в Идлиб

Лавров обвини САЩ и техните съюзници, че правели опити да осуетят международното разследване на химическата атака. Той изразил силен скептицизъм по отношение на предварителното разследване, извършено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), посочвайки, че техните експерти не са успели да посетят мястото на атаката и за Русия оставало неясно откъде са били взети пробите и как са били анализирани те.

Според Русия разследването, проведено от ОЗХО трябва да бъде разширено, за да включва експерти от много страни, подчерта Сергей Лавров.

Ако нашите американски колеги и някои европейски страни смятат, че тяхната версия е правилна, те нямат причина да се страхуват от създаването на подобна независима разследваща група„, добавил руският първи дипломат.

Лавров коментирал още, че ударът на САЩ срещу сирийската военновъздушна база подкопавал усилията за мир в Сирия и отразява фокуса на Вашингтон върху свалянето на правителството на сирийския президент Башар Асад. „Подобни опити няма да успеят„, натърти той.