Русия може да приеме решение за ответни мерки във връзка с новите санкции на американската страна.

Това заяви председателят на Комисията по бюджет към Съвета на федерацията на Русия Сергей Рябухин, цитиран от РИА Новости.

Русия заклейми „драконовските” санкции на САЩ за случая „Скрипал”

Русия заклейми „драконовските” санкции на САЩ за случая „Скрипал”

Посолството на Русия в САЩ поиска от Държавния департамент да огласи междуведомствената преписка

По думите му, ако Русия реши да приеме ответни мерки срещу новия пакет санкции на САЩ, Москва може да ограничи доставките на ракетни двигатели РД-180.

Той припомни, че двигателите се явяват продукти с двойна употреба, тъй като могат да бъдат използвани за граждански и за военни цели.

Вчера Държавният департамент на САЩ обяви, че от 22 август налага първия пакет от нови санкции срещу Москва във връзка със случая „Скрипал“.

Руският депутат Леонид Слуцки също заяви, цитиран от РИА Новости, че Москва може да ограничи износа на ракетни двигатели РД-180 за САЩ, ако Вашингтон пристъпи към налагането на новите санкции.

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

САЩ налагат санкции на Русия за случая „Скрипал“

Мерките влизат в сила от 22 август

Константин Косачев, председател на Комисията по външна политика към горната камара, заклейми новите санкции като „линч“, информира АП.

Той отбеляза, че САЩ се държат като „полицейска държава, заплашваща и изтезаваща заподозрян, за да разкрие доказателства“.

Косачев смята, че новите санкции граничат с „налагане на наказание при отсъствието на престъпление в традициите на линчуването„.

В началото на март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с химическия агент новичок. Това допълнително обтегна отношенията между Лондон и Москва до най-тежкото им състояние от края на Студената война.