Русия никога не е била „войнствена страна“ за разлика от европейските държави.

Това написа говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова във „Фейсбук“, съобщава ТАСС.

Великобритания видя Русия като заплаха за подводните кабели

Великобритания видя Русия като заплаха за подводните кабели

Това би бил „незабавeн и потенциално катастрофалeн“ удар

Позицията на Захарова е в отговор на коментар на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който сравни Русия със Спарта.

В интервю за „Съндей таймс“ Джонсън направи исторически паралел, отбелязвайки, че Атина е аналог на Европа и САЩ, а Русия – заради затвореността и недоброжелателността си, на Спарта. Въпреки това той подчерта, че е необходимо сътрудничество с Русия.

Сравнението е некоректно. Русия никога не е била „войнствена страна“ за разлика от европейските държави, подчерта Захарова и добави, че в основата на противоречието между Атина и Спарта е това, че последната в устройството си е била олигархия, а „човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания„, следователно Борис Джонсън не е прав.

Захарова иначе се съгласи с думите на Борис Джонсън, че войната между Атина и Спарта (Пелопонеската война – 431 – 404 г. пр. Хр. – Бел. ред.) е отслабила Древна Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

Според нея сегашните разпри, които са посети и активно подхранвани от Запада, по-специално тези на европейския континент, безусловно отслабват самата Западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като  ДАЕШ („Ислямска държава“).

Джонсън се очаква да посети Москва през тази седмица за обсъждане на ситуацията в Сирия.