Президентът на Руската федерация Владимир Путин счита, че прекормерното доверие към Европа е най-голямата грешка на Русия във външната политика за последните 15 години. „Най-голямата грешка по отношение на Запада от наша страна е, че ние много ви се доверихме“, заяви Путин на заседание на дискусионния клуб „Валдай“. С тези думи руският президент отговори на въпрос на представителка на Германия за това какви грешки са допуснали Русия и Европа през последните 15 години. „А вашата грешка се състои в това, че вие възприехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него“, допълни Путин.

Руският лидер цитира също така документи, свидетелстващи за натиск от страна на западните страни върху Международния съд в Хага за признаване на независимостта на Косово. С това, според Путин, се открива кутията на Пандора и в света са започнали да се подпалват нови казуси, както се случва и в Каталуния. По неговото мнение, „единните държави в рамките на своите големи граници имат по-големи шансове да провеждат балансирана политика“. За пример той даде Руската федерация, където мюсюлманското население е 10%, но за по-доброто разбирателство с тази общност, Русия заседава като наблюдател в Организацията за ислямско сътрудничество, където членуват само мюсюлмански страни.

Путин напомни как беше призната независимостта на Косово. Президентът цитира документи: „На 8 октомври 2008 г. Генералната асамблея на ООН прие Резолюция 63/3, въпрос: едностранното провъгласяване на независимостта на Косово съответства ли на нормите на международното право? Този въпрос е отправен към Международния съд в Хага. На 22 юни 2010 г. след двугодишно разглеждане Международният съд излиза с консултативно заключение, с което постановява, че Декларацията за незавиисмостта на Косово от 17 февруари 2008 г. не нарушава общото международно право.“ Путин добавя, че всички оценки и заключения на Международния съд в Хага засягат не само случая в Косово, а въпросите за прилагането на международното право при обявяването на независимост на някаква част от дадена държава по принцип. И тези разширени тълкувания отварят кутията на Пандора, допълва Путин.

По-нататък Путин цитира заключението на Международния съд от 2010 г.: „Точка 79. Практиката на държавите не свидетелства за появата в международното право на нови правила, забраняващи обявяването на независимост в подобни случаи. Никаква обща забрана – точка 81 – за едностранно провъзгласяване на независимост не произтича от практиката на Съвета за сигурност на ООН. Точка 84. Международният съд счита, че общото международно право не съдържа никаква приложима забрана за обявяване на декларация за независимост. Съответно съдът стига до заключението, че Декларацията за независимост от 17 февруари 2008 г. не нарушава общото международно право.“

Владимир Путин даде примери за това как западните страни „са оказвали натиск върху съда“. А САЩ са отправяли препоръчки към съда в писмен вид. Путин прочете от документа: „Държавният департамент пише: принципът на териториалната цялост не изключва появата на нови държави на територията на съществуващите такива. Декларацията за независимост може да нарушава вътрешното законодателство, но това не означава, че имаме нарушаване на международното право. В много случаи, включително и Косово, обстоятелствата за декларацията за независимост могат да са свидетелстват за фундаментално уважение към международното право от страна на новата държава.“

След това руският президент обърна внимание и на още няколко материала. „Германия: Решили са да обяват независимост? Браво. Нормата за териториалната цялост не е валидна за тази държава.“ В папката на Путин имаше още документи за Франция и Великобритания, които също показват, че според тези държави, независимостта на Косово не противоречи на международното право. Путин цитира и реакцията на Хилъри Клинтън на решението на съда в Хага, която е абсурдно противоречие на аргументите за независимост, според които Косово има право да се отцепи: „Косово, казва Хилъри, е една независима държава и нейната територия е неприкосновена. Призоваваме всички държави да не зациклят на въпроса за статуса на Косово, а да внесат своя конструктивен принос в поддържането на мира и стабилността на Балканите. Призоваваме страните, които още не са признали Косово, да направят това“.  

„В резултат в момента възникват много важни други проблеми. И тези проблеми не се харесват на никой. Например в Каталуния. Ето това са двойни стандарти“, подчерта Путин. И изрази позицията на Москва по казуса с Каталуния: „Ние се надяваме проблемът да бъде решен съобразно испанското законодателство, в съответствие с испанската Конституция. С това всичко е казано.“

Интересен беше и коментарът на Путин по отношение на заплахите за руските медии на Запад. Ако те бъдат ограничени, Русия моментално ще реагира огледално на тези действия, подчерта руският президент. „Със слабите партньори не се съобразяват, с тях не разговарят, и техните интереси не се зачитат, затова ние ще действаме огледално (симетрично) и достатъчно бързо“, заяви Владимир Путин.