Русия и Турция ще достигнат годишен стокооборот от 100 милиарда долара, заяви руският президент Владимир Путин на церемония по случай завършването на строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“, предаде ТАСС.

„Бих искал да кажа, че този обем на стокооборота, за който сега спомена Ердоган – 100 милиарда долара, тази година Русия ще достигне с Китай. Защо с Турция трябва да е по-малко? И с Турция ние ще достигнем същия резултат. Аз дори не се съмнявам в това“, каза Путин, коментирайки думите на Ердоган за планове за повишаване на стокооборота между двете страни до 100 милиарда долара.

Изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“, по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи. Това съобщи днес членът на управителния съвет на руския газов гигант Газпром Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс.

Аксютин обяви новината по телевизията, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул, за да отбележат завършването на морския участък от газопровода, уточни Ройтерс.

Ердоган и Путин на церемонията за „Турски поток“

Въвеждането в експлоатация на „Турски поток“ ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, каза още днес руският президент.

„Пускането в експлоатация на „Турски поток“ със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност“, изтъкна Путин.

Той подчерта, че проектът „Турски поток“ не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

„Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер“, заяви Путин.

По думите му проектът е „насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни“.

„Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото „Турски поток“ напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република“, отбеляза Путин.

Путин даде България като назидателен пример за Европа

„Независимая газета“: „Турски поток“ ще стане български

Газ по „Турски поток“ тръгва през България през 2020

Радев и Ердоган говориха за „Турски поток“

Премиерът Борисов канен в Турция, открива газопровод

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода „Турски поток“ през 2019 г., заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на „Турски поток“, посочи Ердоган.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни.

„Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения“, отбелязва турският държавен глава.